Darah Manis

My photo
Tapah, Perak, Malaysia
Food always come first #DaraManis
get this widget here

Sunday, April 2, 2017

Lunch at D'Pondok Kuantan

Hello mello , kedai D'Pondok ni sebenarnya diperkenalkan oleh Dak Emma tak silap masa i sem 2 sebab beliaukan ex-Methodist girl school sebelah tu .. So kira port Dak Emma ni dedulu sebelum dia kertu macam sekarang la kut .. Hahahah :P

Lepastu memang tak ada kunjung balas sebab i pun lupa pasal restoran ni .. Sampailah Uber menibakan diri di Kuantan .. Si Nuh ni kebetulan mengidam makan siput sedut yang sampai kesudah dia tak dapat makan tu so termasuk la semula restoran D'Pondok ni dalam list makan makan i .. I and the geng pun haruslah tumpang sekaki la .. Makan kutt , mana boleh buat tolak xD

Dari poli tu tadelah jauh mana , lintas jalan belok kanan .. Walaupun begitu sebab lapar punya pasal maka kita kena naik la Uber sebab takut pengsan ditengah jalan sapa nak angkat  padahal i yang malas nak jalan .. Yelah lapar kut hahaha karang ..

Dah kenyang nanti baru la balik jalan kaki sesambil ushar kedai kedai orang sebelum ini jarang jarang berlaku sebenarnya balik poli sebab dah makan macam apa je tadi so kita kena bersenam katanya .. Gigih bukan ?

Ada banyakkk gila pilihan lauk , sampai i kadang bertawaf la dekat area makanan tu sebab i pun tak tahu nak makan apa .. Kahkah !! Sudahnya tiap kali singgah D'Pondok ini la lauk yang i ambik :P




Yes i basicnya memang ambik masak lemak daging salai sebab i suka daging salai dan sambal tempoyak tiap kali i singgah sini + lauk lauk yang i rasa berkenan .. Untuk harga , pada i standart la dekat bandar Kuantan yang serba serbi mahal ni dan masih boleh consider murah la kan sebab i makan selalu nasi tak habis .. t_t

Price range untuk ketiga-tiga gambar makanan i  ni dalam Rm9-Rm15 sahaja .. Owner D'Pondok ni pun baik jugak .. Kadang sebut ja kami student Poli terus bagi diskaun .. Murah rezeki tuan :D ..

Selalu makan sini dengan Nuh , Iqa , Linda , Wawa dengan Gee .. Kadang Ween dengan Iqaqari join .. Lauk kampung wei , payah nak tolak .. Hehehe .. Ambience pun ok dan kitorang selalu bernasib baik sebab x clash dengan orang lain yang nak lunch jugak .. Masuk je terus dapat seat .. Yeay !!

Restoran D’Pondok ni beroperasi di Jalan Tun Ismail 6, Kuantan ( Landamark dia Paparich Kuantan tak pun Megamall ) dan dibuka setiap hari kecuali Ahad bermula jam 7 pagi hingga 5 petang untuk nasi campur sebelum dikuti masakan barat hingga jam 12 tengah malam. Moh ler mekeme kita makan ya ..

 
Ko tengok , mana tak i bertawaf keliling tempat lauk ni .. Kejap kang rasa nak makan ayam bakar , eh nampak pulak masak lemak telur itik , aduh ikan bakar pun sedap , eh nampak pais patin la .. Sudahnya , i  ambik daging salai masak lemak sebab i suka daging salai .. #hatitaktetap

*Yang kiri tu la owner D'Pondok ni ..Encik Abd Majid
Sumber gambar dari pautan :
Harian Metro

Yang suka Makan 
Atynaz 

P/s : Ini bukan review , i sekadar berkongsi kut kut kalau datang Kuantan pastu blur nak makan lunch dekat mana .. Kohkoh :P

2 comments:

  1. Singgah & done follow sini 😊

    http://www.syahirahvaliant.com

    ReplyDelete
  2. kalau bab lauk banyak ni memang ambik masa nak pikir nak yang mana .....next time nak ngaku dak poli gak lahhh .....hahahaha

    ReplyDelete