Monday, February 20, 2017

Daytrip Kuantan-Muar-Melaka !

Hello mello , setelah sekian lama tak menulis bahana penyakit 'M' atas kepala i kini kembali :P  Seperti tajuk yang tertera di atas on 18/2/2017 i telah selamat mendarat di Muar dan Melaka .. Jyeah !!

Kuantan - Muar - Melaka - Kuantan !! 

Bersempena dengan majlis persandingan pa kelas yakni Madam Bazilah with Mr.Zamir di Muar , i telah mengcreate satu gp watsap untuk meneruskan misi ke Muar sebab i prefer naik kereta dari bas poli ..

Perangai kan ? hahahaah .. Lagipun naik bas poli ni kan strict sikit + banyak protokolnya .. So bye bye , i rela spend duit untuk kereta sewa ..Maka dua hari sebelum eh ke sehari sebelum , dah gigih dah Dak Awa mencari kereta sewa .. Haha , sampai sehari sebelum pergi i siap dah left group sebab bengang kereta sewa kat sini at least 2 hari kalau keluar Kuantan .. Fedap lah camni =_= 

Akan tetapi , setelah begitupun kegigihan Dak Awa akhirnya dapat la Saga Flx murah ( Rm 130 @ 24 jam ) ..So the trips begin here babeh !! Gigih kan !!

Route pagi tu , i park motor bawah rumah bebudak tu and gerak naik Uber ke Utc !! Then pikap kereta around 9.15 ambik Nuh dekat Balok , singgah Petron taruh minyak , berhenti sarapan kat Restoran Zaman around 10.45 and singgah Petronas Batu 11 sebab Faiq kata Petronas situ besar t_t 

Then perjalan diteruskan lalu Muadzam -> Segamat .. Jalan memang lurus tapi tula kiri kanan kelapa sawit , i macam memang tak la nak lalu sini memalam .. Engko gila ? Sampai je area Gunung Ledang lagi la jalan ulaq kena palu .. Sudahla Nuh tak biasa bawak auto , kesudahanya i la drive dari Kuantan ke Muar !!

Around +- 3 lebih kitorang pon menibakan diri di Muar .. Bahagia rasanya , terima kasih la kepada Waze yang bijak bestari .. Lepak dekat kenduri Madam Bazilah around sejam dua .. Pastu baru undi nak balik ke nak pi Melaka ( majoriti nak balik tapi i yg drive kan , kem salam jelah nak balik ! ) .. Makanya MELAKA here we come !!

Muar-Melaka adalah dalam sejam !! Sampai je dekat Melaka jerit dulu dalam kereta sebab BERJAYA buat trip ni kahkah , destinasi pertama adalah Klebang !! Dah tu i kn dah lalu la segala kekenat shake , keria famous apa semua tapi tak merasa sebab pepandai pegi Klebang dulu .. Kahkah !! Masa balik tu Nuh buat hal !! Bagi signal kanan , tebas masuk kiri .. Grrr , terus kena tukar driver ( akulah tu , baru nak rehat .. Hahha )

 * Waktu operasi Kekenat shake and keria gula melaka adalah sehingga 6.30 petang sahaja 

Setelah memergi ke Klebang yang sumpah ramai + ada manusia berani nak caras parking i tapi i tak bagi ituuu bebudak ni dah kepenatan macamkan diorang yang bawak kereta ( padahalkan masing masing tidur halah halah ) so masuk semula town untuk cari hotel .. Berkeliling cari hotel murah ..  Akhirnya dapat jugak menginap di Da Som In ( berdepan Masjid Jalan Tukang Emas Melaka ituw ) 20 meter jalan nampak la Jonker street ..

Semalam rm 100 ja , tapi had tu tandas dia dok luaq .. Selesa la , ambik la 2 bilik .. Dah segau semua , pi jelajah pulak Jonker street , sakan depa dok beli dream catcher ..Then lalu pathway sepanjang Sungai Melaka , patah balik Jonker Street and last sekali sightseeing guna kereta around Taming sari .. ( Pon bebudak tu cakap penat mcm kan diorang yg drive hahaha apa pon taboleh )

Pagi tu around 6.30 pagi dah ready nak gerak , pon sesat jugak ! Sikit lagi nak termasuk highway .. Sekali lagi terima kasih kepada Encik Waze yang bijak bestari , akhirnya pukul 11.30 tengah hari kita pun sampai Kuantan .. I jugak yg drive (ok tukar la dengan Nuh sebab sudahnya kaki i kebas hahahahah )

K bye !! Eh , hahaha :P


Tahniah Mr&Madam Zamir

 Kereta sewa Murah
( Ko nampak atas tu i dah putus asa gilaa .. Hahaha )

Ayuh anak anak ayam !!! Hahah
Yang Assemoga 
Atynaz

No comments:

Post a Comment