Sunday, July 31, 2016

Cerita English Debate Polisas ..

Hello mello , hai semua ! Bersiaran lintas langsung dari rumah dengan cuaca = jom tidur ! Hahah , tapi demi uolls i gigih nak update padahal takut i terlupa je sebenarnya xD .. Baik tak i ? Hehehe !!

So , cerita dia begini .. Alkisahnya i tak tahu menahu pun pasal debate in between poli poli sekitar Kuantan ni ( Polisas , PoliPagoh and Pmku ) .. Ada la dengar ura-ura dari sekian sekian , and i is pelik sebab i tak diundang ( sebab last year kan pergi debate kat Mersing ) .. Tapi i buat bodoh jelah walaupun mcm kecewa *propa detected*

Then hari Isnin petang tu masa i bizi ujibakat teater Miss Pa waksap .. Sila jumpa beliau di opis .. Hahaha , redha jela walaupun tak tahu kenapa .. Rupa rupanya , dah tak ada orang lain .. Haaa , i memula mcm teragak agak jugak tapi end up demi nak skip kelas ( sila tampar budak ni lelaju ! ) i  sertai jugak program ini .. Walaupun bertandingnya hari Rabu selang satu hari lagi .. Kelakar kan ..

Pagi Selasa lagi la , i dah sensiap apa semua !! Neves kemain kalau kau nak tahu .. Sampaikan team  wakil Pmku selain i dengan Lisa pun i tak kenal ( walaupun duduk berdepan , tapi time tu jela tak kenalnya pun .. Lepastu kemain semua meriah ) .. Ok dah meh nak cerita day by day pulak ..

Day 1 ( Selasa )

Bengkel dan bengkel .. Kah , i sesiap cakap dekat bebudak tu ( Bila , Hani , Lisa ) sila bertabah lah .. Kita ni pergi hari Rabu untuk makan dan balik .. Matilah tak semangat ! Hee , habis semua benda bidan terjun .. Bertabah jela .. Then bengkel pun habis .. Balik rumah = lemau .. Tak prep apa pun , just bongkar-bongkar nota masa debate dekat Mersing tu pastu Zzzzzz .. Hehehe !!

From Left : Tuan Tanah , Lichaa , Hani dan Bila

Notes 

The Diva's

Day 2 ( Rabu )

I partner dengan Lisa under Metro 2 sebab i kacip + selesa dengan dia time tu ( Bila and Hani under Metro 1 ) ..  So terpecah la kitorang berempat sebab format dia memang gitu .. Berdebate la kita orang , kemain hahaha .. Ingatkan tak lepas .. Sekalinya berjaya jugak kitorang berempat sampai round 4 untuk day 2 ..


Nak dijadikan cerita , I memang dah mentel block sebab i exhausted gila .. Kalau tak untuk pusingan keempat maybe dapat rank baik sikit .. Juri komen apa tau , kurang kerjasama .. Hahah memang pun ... I dah sengap tahap apa dah ..

End up , I macam Lisa kau buat lah apa kau nak buat , cakaplah apa nak cakap .. Yelah ingatkan sampai round 3 je .. Rupanya , lepas ke last round on that day .. Nah i listkan kedudukan i dengan Lisa ..

Pusingan pertama ( Rank 2 )
Pusingan kedua ( Rank 2 )
Pusingan ketiga ( Rank 2 )
Pusingan keempat ( Rank 3 )

Total score : 7

* Bila dengan Hani i tak sure sebab kitorang kan terpisah tapi dengar dengar diorang dua orang perfom not bad la jugak 

Lepas jugak day 2 dengan jayanya walaupun exhausted dia tu macamkan nak terajang orang walaupun i cuma membebel je dari pagi .. Hahahahahah ...

Settle day 2 moh la balik , i inesecure sebenarnya sebab apa apa boleh jadi ( pengalaman dekat Mersing tak berapa bagus kahkah ) so i tell them ( Miss Pa , Lisa , Bila , Hani ) apa apa boleh berlaku esok .. Sila terima sebarang kemungkinan ya .. #Sendu

#Hatiperempuan
* Kenal kenal jugakla la dengan Danish , Nuar , Dani , Kz , Thara , Nelly , Fakar , Prem
 ( sebab diorang nampak la menonjol .. Ehh )

The Haq's
Day 3 ( Khamis )

I datang poli dengan hati yang riang ria walaupun sumpah neves .. Tapi Lisa buat pasal , dia datang lambat sikit ( which is hikmah dia kitorang boleh tumpang Lisa balik dan tak susahkan Miss Pa ) lagi nak mula .. Tak expect apa apa , ready jelah mungkin pegi mungkin tak pegi Quater final ..

Madam Azim ( motivator merangkap adjudicator itu ) pun umumkn result ranking ( 4 yang pertama akan pegi Semi final terus ) .. Lisa dah la lambat , dia siap boleh offer i nak keropok tak apa semua ! Grrr , geram je i , yelah orang nak fokus on siapa layak and lepas ke Semi final kut .. Sekalinya , diumumkan Metro 2 ranking number 3 ..


I pandang Lisa sekali..  Lisa we did it .. Ahahahahaha .. Tapi lepastu terus makin neves .. Pegi Semi final ok .. Kompang kompang sikit , i meroyan kalau nak tahu masa Semi final .. Hahahah ..!!

Puas hati dapat jerit siap pegi dekat white board tunjuk motion tu .. And juri pun suh calm down sebab i nyaris nak jerit lagi kuat dekat speaker sebelah sana.. Memang bebetul pissed off la time tu .. Heee .. Kejadian toilet tu buatkan i menaga je masa semi-final tu !!!

Settle semi final , masatu tak jangka apa pun sebab i bet juri mesti tolak markah sebab i sesukahati meroyan .. Yang Bila dgn Hani cakap " semua kata kau bagus bla , boleh masuk final etc " .. I macam tolong la jangan bagi harapan pelesu .. Letih dah ni .. Bahahah :P

Tunggu la result .. Madam Azim bagi hint macam ni " sila jaga bahasa pada yang dapat pergi final " .. Diorang pandang i = kau lepas la tu .. Hek !!!!! hahaha dah dah la , i tak larat ok .. Lagi nak naik stage besar nak berdebate .. Apa kes ??

Tapinya , lepas jugak ke final .. I pandang Lisa lagi sekali .. Tibai jelah Lisa , alang alang dah kemari kan .. End up kitorang dapatlah 3rd runner .. Hahahhahhaha .. Matilah entry camtu tergantung gantung .. Dah malas nak cerita .. Hehehe .. Byeee !!




The Hand'sUp

Yang Sibuk
Atynaz





No comments:

Post a Comment