Darah Manis

My photo
Tapah, Perak, Malaysia
Food always come first #DaraManis
get this widget here

Sunday, July 31, 2016

Cerita English Debate Polisas ..

Hello mello , hai semua ! Bersiaran lintas langsung dari rumah dengan cuaca = jom tidur ! Hahah , tapi demi uolls i gigih nak update padahal takut i terlupa je sebenarnya xD .. Baik tak i ? Hehehe !!

So , cerita dia begini .. Alkisahnya i tak tahu menahu pun pasal debate in between poli poli sekitar Kuantan ni ( Polisas , PoliPagoh and Pmku ) .. Ada la dengar ura-ura dari sekian sekian , and i is pelik sebab i tak diundang ( sebab last year kan pergi debate kat Mersing ) .. Tapi i buat bodoh jelah walaupun mcm kecewa *propa detected*

Then hari Isnin petang tu masa i bizi ujibakat teater Miss Pa waksap .. Sila jumpa beliau di opis .. Hahaha , redha jela walaupun tak tahu kenapa .. Rupa rupanya , dah tak ada orang lain .. Haaa , i memula mcm teragak agak jugak tapi end up demi nak skip kelas ( sila tampar budak ni lelaju ! ) i  sertai jugak program ini .. Walaupun bertandingnya hari Rabu selang satu hari lagi .. Kelakar kan ..

Pagi Selasa lagi la , i dah sensiap apa semua !! Neves kemain kalau kau nak tahu .. Sampaikan team  wakil Pmku selain i dengan Lisa pun i tak kenal ( walaupun duduk berdepan , tapi time tu jela tak kenalnya pun .. Lepastu kemain semua meriah ) .. Ok dah meh nak cerita day by day pulak ..

Day 1 ( Selasa )

Bengkel dan bengkel .. Kah , i sesiap cakap dekat bebudak tu ( Bila , Hani , Lisa ) sila bertabah lah .. Kita ni pergi hari Rabu untuk makan dan balik .. Matilah tak semangat ! Hee , habis semua benda bidan terjun .. Bertabah jela .. Then bengkel pun habis .. Balik rumah = lemau .. Tak prep apa pun , just bongkar-bongkar nota masa debate dekat Mersing tu pastu Zzzzzz .. Hehehe !!

From Left : Tuan Tanah , Lichaa , Hani dan Bila

Notes 

The Diva's

Day 2 ( Rabu )

I partner dengan Lisa under Metro 2 sebab i kacip + selesa dengan dia time tu ( Bila and Hani under Metro 1 ) ..  So terpecah la kitorang berempat sebab format dia memang gitu .. Berdebate la kita orang , kemain hahaha .. Ingatkan tak lepas .. Sekalinya berjaya jugak kitorang berempat sampai round 4 untuk day 2 ..


Nak dijadikan cerita , I memang dah mentel block sebab i exhausted gila .. Kalau tak untuk pusingan keempat maybe dapat rank baik sikit .. Juri komen apa tau , kurang kerjasama .. Hahah memang pun ... I dah sengap tahap apa dah ..

End up , I macam Lisa kau buat lah apa kau nak buat , cakaplah apa nak cakap .. Yelah ingatkan sampai round 3 je .. Rupanya , lepas ke last round on that day .. Nah i listkan kedudukan i dengan Lisa ..

Pusingan pertama ( Rank 2 )
Pusingan kedua ( Rank 2 )
Pusingan ketiga ( Rank 2 )
Pusingan keempat ( Rank 3 )

Total score : 7

* Bila dengan Hani i tak sure sebab kitorang kan terpisah tapi dengar dengar diorang dua orang perfom not bad la jugak 

Lepas jugak day 2 dengan jayanya walaupun exhausted dia tu macamkan nak terajang orang walaupun i cuma membebel je dari pagi .. Hahahahahah ...

Settle day 2 moh la balik , i inesecure sebenarnya sebab apa apa boleh jadi ( pengalaman dekat Mersing tak berapa bagus kahkah ) so i tell them ( Miss Pa , Lisa , Bila , Hani ) apa apa boleh berlaku esok .. Sila terima sebarang kemungkinan ya .. #Sendu

#Hatiperempuan
* Kenal kenal jugakla la dengan Danish , Nuar , Dani , Kz , Thara , Nelly , Fakar , Prem
 ( sebab diorang nampak la menonjol .. Ehh )

The Haq's
Day 3 ( Khamis )

I datang poli dengan hati yang riang ria walaupun sumpah neves .. Tapi Lisa buat pasal , dia datang lambat sikit ( which is hikmah dia kitorang boleh tumpang Lisa balik dan tak susahkan Miss Pa ) lagi nak mula .. Tak expect apa apa , ready jelah mungkin pegi mungkin tak pegi Quater final ..

Madam Azim ( motivator merangkap adjudicator itu ) pun umumkn result ranking ( 4 yang pertama akan pegi Semi final terus ) .. Lisa dah la lambat , dia siap boleh offer i nak keropok tak apa semua ! Grrr , geram je i , yelah orang nak fokus on siapa layak and lepas ke Semi final kut .. Sekalinya , diumumkan Metro 2 ranking number 3 ..


I pandang Lisa sekali..  Lisa we did it .. Ahahahahaha .. Tapi lepastu terus makin neves .. Pegi Semi final ok .. Kompang kompang sikit , i meroyan kalau nak tahu masa Semi final .. Hahahah ..!!

Puas hati dapat jerit siap pegi dekat white board tunjuk motion tu .. And juri pun suh calm down sebab i nyaris nak jerit lagi kuat dekat speaker sebelah sana.. Memang bebetul pissed off la time tu .. Heee .. Kejadian toilet tu buatkan i menaga je masa semi-final tu !!!

Settle semi final , masatu tak jangka apa pun sebab i bet juri mesti tolak markah sebab i sesukahati meroyan .. Yang Bila dgn Hani cakap " semua kata kau bagus bla , boleh masuk final etc " .. I macam tolong la jangan bagi harapan pelesu .. Letih dah ni .. Bahahah :P

Tunggu la result .. Madam Azim bagi hint macam ni " sila jaga bahasa pada yang dapat pergi final " .. Diorang pandang i = kau lepas la tu .. Hek !!!!! hahaha dah dah la , i tak larat ok .. Lagi nak naik stage besar nak berdebate .. Apa kes ??

Tapinya , lepas jugak ke final .. I pandang Lisa lagi sekali .. Tibai jelah Lisa , alang alang dah kemari kan .. End up kitorang dapatlah 3rd runner .. Hahahhahhaha .. Matilah entry camtu tergantung gantung .. Dah malas nak cerita .. Hehehe .. Byeee !!




The Hand'sUp

Yang Sibuk
Atynaz





Tuesday, July 19, 2016

Furhouse Cat N Cafe Kuantan

Hello mello , setelah beberapa cubaan nak memergi ke Furhouse ni gagal i , Wawa ( tiba tiba Nuha masuk dalam cerita ni ) telah berjaya singgah takdi .. Eh kejap , Furhouse tu amenda pulak yang sampai beria sangat nak singgah kan .. Hahhaa ..

Untuk pengetahuan korang , Furhouse ni adalah cafe + cats inside .. Ohsem kan ! Jangan ingat Kuantan ni tiada apa apa ok hee !! Kena pandai korek je ( google lettuw ) .. Google punya goole ah nampak sini , kena pegi kena pegi .. :P

Lokasi ? Kafe ni letaknya kat Jalan Lim Hoe Leck , Bukit Sekilau Kuantan .. Setentang dengan tunas manja transit ( kedainya kat tingkat 1 , landmark ? kedai beskal ) .. Memang kena alert dengan banner kedai tu.. Kahkah , i dengan Wawa pernah berkali kali pusing sebab salah jalan .. ( abang tu kata nanti ada proper signboard la )

Ruang utk makan di asingan dgn ruang kucing.. Setakat i baru pergi tadi Rm 5.00 per/entry .. Berbaloi ok , Wawa sampai sawan jadinya dalam tu .. Ada memacam baka kucing cantik terutama British short hair @ si gemok kelabu .. Haih hahah !!

* boleh klik sini nak tngok gambar kucing kucing tu semua ..
http://zaranfamily.blogspot.my/2016/05/fur-house-cat-n-cafe-kafe-kucing-di.html

Food and beverages standart .. Western serve only ( tatau la kalau next time datang ada nasi goreng ke apa kan :P ) .. Price overall pun affordable .. Service ? Best .. Owner lakibini  itu tersangat baik , i kan banyak tanya , sampai owner tu siap tanya i ada bela kucing ke ?

Tak pun , cuma minat membaca pasal kucing * setelah berangan nak bela kucing mahal tapi poket sengkek *

Peak hour ? Petang membawak ke malam .. Kitorang tadi pun pegi tetepat pukul 1 .. So takla ramai orang , and still boleh beramas mesra dengan kekucing .. Ambients kedai cantik ..

Kalau nak photoshoot pun ok .. Toilet ? Masih boleh diperbaiki .. I kasik 8.5/10 bintang !! Kejap nak belanja gambar !!


 Si Zorro yang minta diriba .. Ai ai Zorro !!


 Idaman kalbu 



Boleh kontek nombor tu , follow ig , pm facebook or watever la ..Janji nak pergi nanti ajak i sekali .. Kahkah ..

* Jom singgah ramai2 esok kami dah buka yeay siapa berminat meh2 main dengan kucing dalam studio kami sebarang pertanyaan boleh call or whatapp :

0109312702 hisham
0162271459 ezza
0124577944 nazirul
K byee
Atynaz

* Update : Furhouse sekarang dah tutup !! Reason tutup? Katanya nak cari place yang more selesa and convinience gitchuu .. Bila nak re-open ? Tu tak tahu and kena tungggggggggu diorang umum la kan .. Hoho .. Bye :P

Friday, July 15, 2016

Raya 2016 #teamPerak

Hello mello , rasa belum terlambat lagi untuk i mengucapkan selamat hari raya maaf zahir batin kepada readers blog i adake ? ni .. Maaf sebab semakin pemalas lipas nak update .. Hahahah ..

Alkisahnya , tahun ni adalah tahun pertama raya without Atok .. Kahkah , cadang pagi raya nak nangis tapi tanak la spoil mood orang .. So marilah bercerita ala kadar

Hari Raya Pertama :

Macam biasalah mandi-manda di rumah sendiri , then gerak pergi sembahyang raya at surau .. Lepas je sembahyang raya , ada pulak sesi bergambar dengan family pulak dekat hall rumah .. Maklumlah family makin ramai,takut tak muat kedai gambar tu nanti hahaha.. Jap i selit gambar !

Without him ! #alfatihah

Lagi , petang tu jugak terus gerak ke Teluk Intan visitting adik beradik Nenek i dekat sana and terus balik ..Tapi i temankan Mak teh cari barang masak kat Tf T.i.. So , merasalahkan kau pukul 10 malam pakai baju melayu full set merayap dekat Tf tu.. Haha !! Pukul 12 lebih sampai rumah ..

Ingat nak flat dan tidur .. Sudahnya ? ke Bb , sebab lupa beli nasi impit and Uncle Lang nak guna mesin dryer kain .. Pang sana pong sini , pukul 2 lebih baru tidur .. Esoknya bangun , tolong Mak teh  masak nasi goreng untuk Baraan .. Rumah first pulak tu dan semuanya lancar .. Syabas meri beti #tepukbahusendiri

I baru nak start follow baraan ..Dapatla beberapa buah rumah .. Sebelah pagi je i mampu ikut , masuk sebelah after Zohor = lebur ketiduran .. Muahahahah !!

Lagi ? tu je cerita rayanya je pun .. Raya ketiga terus shoot balik Pahang and Isnin tu kuliah .. Haaa .. K byee xD

* maaf ending ntah pape