Saturday, June 18, 2016

First ride dengan Uber di Putrajaya

Hello mello , fuh fuh ! Haha amende ek Teksi Uber tu ?

*Credit : http://pemanduuber.blogspot.my/

 Uber adalah satu App yang boleh didapati di platform IOS ataupun Android. Konsep Uber adalah seperti Teksi in Malaysia.

Uber berfungsi sebagai perantara dengan "Rider" dan "Driver" , dimana Rider adalah penumpang dan Driver adalah Pemandu untuk pergi ke satu destinasi.

Penumpang perlulah mengisikan infomasi kad kredit mereka ke dalam aplikasi Uber di mana bayaran akan di tolak secara automatik dari kad kredit pengguna sebelum meminta servis dari Pemandu Uber. Pemandu hanyalah perlu mengambil Penumpang dari lokasi terdekat kepada lokasi yang hendak dituju.

Selepas menaiki Uber, Pemandu dan Penumpang boleh memberi markah sepada sesama sendiri. Mendapat markah yang lemah berpanjangan akan menyebabkan seseorang dari diharamkan untuk mengunakan Uber sama sekali.

Uber boleh dijadikan dijadikan pendapatan utama ataupun sampingan.

Bandar-Bandar yang mempunyai perkhidmatan Uber

Buat masa ini, hanya Lembah Kelang, Johor Bahru, Penang dan Ipoh mempunyai perkhidmatan Uber. Oleh itu, hanyalah bandar yang berikut mempunyai pemandu Uber.



Fuh kemain kan ? Alkisahnya kelmarin i dah terfikir nak ke Putrajaya sebab nak jenguk Nenek and ambik stock tempoyak ikan bilik petai Dilaila ( i ejen Kuantan ok ) .. Dari Perak ke Putrajaya memang smoth ! Tapi nak kerumah Auntie Arie tu yang masalah sikit .. Hahha !!

So open la Maps , option yang ado ? bas dengan teksi ..Tertiba nampak ada Uber .. Waa mcm best ,tapi berbelah bahagi jugak nak daftar sebab katanya kena bayar pakai  credit/debit card .. Mana ada tu semua .. t_t

So marila mengGoogle mengenai Uber , wehsy bulih la bayaq cash !! Senang kerja camni ..  Klik sana klik sini , maka terdaftar la i sebagai pengguna Uber .. Wehsy neves ok !! hehehe ..

Paling best , Uber menyediakan app untuk korang kira fare .. Macam i , dari Putrajaya sentral ke Presint xx around 6-8 ringgit sahaja ..Jenis kenderaan , ada Uber X , Xl ( beza dia jenis kereta dan depends on korang la kan berapa ramai manusia nak angkut )

Sampai ja Putrajaya central , terus search nearest Uberian ( driver sudah ) yang terdekat .. Tak sampai 5 minit beliau call i .. Bapak laju servis , dahla driver ramah ( abaikan i yang tak banyak mulut , eh bukan korang nampak :P ) .. Paling tak boleh blah , naik Vios ok !! Hahaha , pasni boleh la berlagak balik kampung naik Uber ..

Rating Uber : 5/5 bintang

 Lambang rasmi Uber !

 Halaman dalam Uber !

 Proof ! First ride ok xD

Haa ni cara guna Uber ! 

1. Daftar masuk Uber  ( sekali sahaja )
  1. Akftikan location ( Hanya merangkumi kawasan tertentu sahaja #sedih haha )
  2. Set pickup location
  3. Confirm pickup location
  4. Tunggu pemandu Uber yg terdekat respond ( call/sms)
  5. Ride
  6. Sampai destinasi tujuan :P 
* Bawah ni contoh Uber Kl sentral  .. Wawa senangnya jadi orang yg dekat dengan Uber


Yang berjimba
Atynaz

No comments:

Post a Comment