Darah Manis

My photo
Tapah, Perak, Malaysia
Food always come first #DaraManis
get this widget here

Friday, June 10, 2016

Cod dengan Zalora

Hello mello , alkisahnya Isnin 30/5 tu hari i telah membuat pembelian pertama dengan Zalora ! Sebab musabab utamanya adalah kerana ianya Cash On Delivery ! Maaflah i tak ada online banking , apatah lagi nak pegi bank !! Gila malas .. Hahahah ..

Stalk la website Zalora , terbekenan pulak dengan sehelai Men colour blocked long line cardigan warna Navy blue .. Klik sana klik sini semudah Abc and pastikan Zalora dan item tu cover area i .. Klik purchase .. Senangkan ? Ada diskaun 20% lagi tapi i tak guna pun .. Sebab ? Entah la pulak ..

So dapat email on 31/5 esoknya yang mengkomfirmkan purchase order ! Sekali la dengan bagi no tracking etc .. Maka marilah menunggu !! Disini cerita tak berapa indah bermula .. Mengikut estimated time barang akan sampai dalam 3/6 ..Lagipun kalau ikut polisi Zalora :

Delivered in
1-3 business days Klang Valley, Johor, Penang; 
1-4 business days rest of peninsular Malaysia;
 3-5 business days Sabah, Sarawak, Brunei
 
Check delivery estimate 
- key in kan postocode
 
* copy detail dari Zalora

Tunggu punya tunggu tak la sampai !! Mendidih ok , i ni dah mcm apa tertunggu tunggu Gdex itu ..
( pakai Gdex la ) Tak perasaan pulak kalau ada option penghantaran lain untuk Cod .. Pfft !!

Dahla bila i trace dengan Zalora number tracking tak detect .. Kau rasa ? Sampaila pagi Rabu 8/6 tu , i baru terperasan apesalah i tak pegi trace dekat Gdex punya system .. Eiii bengong la i ni !! Terus key in number tracking kat Gdex pulak .. Rupanya barang dah sampai 1/6 ok !! Membara lagi .. Hahhahaha..

Terus watsap Uncle Ly dan tanya apa berlaku sebab beliau pernah bekerja di Gdex .. Rupanya barang i diperam .. Hahahaha , petang tu terus la pergi ambik kalau tunggu dia hantar , mungkin hujung bulan baru dapat pakai cardigan itu .. Haih ..

Sesampai kat Gdex , baru i paham kenapaaaaa barang i boleh kena peram .. Sistem susun barang failed .. Hahaha !! Bersepah sepah , nasib la Akak konter tu berbudi bahasa sikit dan i paham dia letih ini bulan puasa .. Finally dapat jugak barangnya setelah berkurun tunggu .. Ciss ..

Balik rumah , bukak and try cardigan tu .. Oh ya , disertakan sekali borang kalau korang nak return barang etc .. ( rujuk la terms and condition kat Zalora ya )

Barang so far bagus , tak delah teruk sangat Zalora ni .. Sebab sebelum membeli belah denganZalora , i dah google review orang lain .. Mostly kata teruksss ..

Hahaha , dalam situasi i ni .. I tatau la nak salahkan sapa .. Sama ada i yang bengong sebab tak perasaan ada 2 sistem tracking ataupun servis Gdex yang terukkkk ..

Zalora ? Terlepas sebab dah buat kerja dengan cermat dan tak tipu.. Will repeat shopping again , tapi suruh Gdex tu baiki system dulu pfft !!

Kesimpulannya ? I tatau la ni Cod atau selfpickup .. Hahaha k byeee ..

P/s Hoi nak raya ni , dahla bebarang kat Zalora itu tempting .. Ala , duit mana duittt .. Grr !!


Yang membeli tak belah belah
Atynaz

No comments:

Post a Comment