Tuesday, May 17, 2016

Ulasan Novel Aku Mahu Jadi Seoul Vivor

 Annyeonghaseyo
  P/s Mari bersemangat semangat Kpop pulak hahaha
Hello mello , apa nak sembang ni hari ek ? Ok mari sembang mengenai Aku Mahu Seoul Vivor .. Apa menda tu Aku Mahu Jadi Seoul Vivor ? Secara ringkasnya AMDSV adalah adik kepada Aku Mahu SeoulMate ( Sila korek entri lama i hehe ) ..

Ia merupakan gabungan perkatan Seoul dan surVivor , lantas menjadi SeoulVivor ( dieja rapat , tapi i saja eja jarak supaya i senang nak baca .. Eh , hahahah ) ! 

Introducing ,

 Kejutan hari jadi , penuh tragedi
As usual memang tiap tiap kali Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur berlangsung i akan berkampung singgah di Kedai Blink ..

What is Kedai Blink ? Kedai Blink is Blue + Pink = Blink Shop yang diusahakan oleh Kak Ain Maisarah dan Encik Suaminya Abang Syaizul Amal ..

Eh ada website juga kot kalau kalau korang teringin nak tahu apa itu Kedai Blink .. Mana link website ? google sendiri ! #kedaiblinkonline

Ok kau tengok tu , dah termasuk bab lain pulak .. Ok , lekas kembali ke topik asal .. Ulasan Aku Mahu Jadi Seoul Vivor !!

Untuk pengetahuan korang korang semua novel ni i beli secara pakej di Pesta Buku itu hari , nak baca ? Singgah je Kedai Blink Online dan beli ..

Senang je cara nak beli ? Klik sana sikit klik sini skit lepastu kena bayarla ingat free ka hehe barang sampai , macam makan kuaci putih je .. Lekas lekas lah ya pegi order apa yang patut kat Kbo ..

Untuk pengetahuan pembaca , novel AMJSV ni ditulis oleh Kak Ain dan Kak Rashiela .

Bagi i , novel ni well done .. Rate 9/10 from me .. Cecey .. Pasal apa 9/10 kena pi beli pastu baca lah kan !

Seperti sedia maklum AMJSV ni adalah adik kepada AMSM , makanya intipati cerita adalah satu matlamat yakni KOREA jugak !! Dah nama pun berbintikan Korean beribukan Seoul !! Hee :D

AMJSV secara kasarnya mengisahkan mengenai Sazzy yang berpeluang ke Korea sempena Hari lahirnya yang bakal tiba nanti .. Dua tiket telah ditempah ! Satu milik Sazzy dan satu milik ? Tekalah antara Enam The Wannababes yang lain ? Hahah !

* Kalau baca AMJS mungkin boleh teka siapa yang menemani Sazzy

Bermacam macam peristiwa menarik , cemas dan mendebarkan berlaku .. i bagi spoiler sikit .. antara peristiwa yang i suka dalam AMJSV ni bilamana Sazzy dan TW pilihan sesat dan menjadi mangsa penculikan, terpaksa menjadi gelandangan dan Oppa Kj tu cedera ( mungkin mati mungkin tidak ) .

Paling penting , bila tiba di penghujung kena baca betul betul atau anda akan kecewa sampai Oppa mati muahaahahaha ..  Lagi ? Eh cantik muka nak spoiler banyak banyak .. Sila pergi beli  dan baca !! Hehe

Novel ni sesuai kalau korang ANTI THE WANNABABES macam i !! Betul betul teruk Sazzy dengan Tw pilihan kena tu buli .. Tula selalu sangat buli orang , rasakan bila kena buli balik .. Ngeee kalau la i , i keluarkan satu siri bersama Kak Ain .. Aku Mahu Lawan Anak Kerabat ..

Biar semua The Wannababes terkedu berangan dan terus berangan i akan jadi penulis bila ada Diva Muslimah yang lebih anggun , kaya raya , bersopan santun .. Erghh macamkan Tw tu semua hebat sangat .. Ehh emo lagi .. Hehehe .. Oh lupa , kalau minat Korean , sila jemput mari lekas beli dan baca novel ni .. Ok dah itu sahaja..  selamat membeli baca !! yeay !!


감사합니다
Gamsahabnida
Yang Mengulas Gaya Bebas
Atynaz


p/s : Ampunlah sebab struktur ayat ,tanda baca , dan bahasa Melayu yang kelaut sikit .. !!

Lunch di Dolly Dimsum Nu Sentral

Hello mello , pheww berhabuknya blog i ! Semenjak bizi menyelamatkan dunia ni i adalah malas nak berblog padahal cuti 24 /7 merap dalam rumah . Makanya sebelum i terlupa , meh la abdikan pengalaman makan di Dolly Dimsum Nu Sentral ..

Sementelah i nak memergi ke Pesta buku buat kali yang ke-2 sebab pegi sekali lawatan tak cukup ok ! I telah mengajak Kawan alam maya i bertemu di Kl Sentral .. Diapun setuju , kahkah ! First meet kot ? Caner eh boleh kenal ? Kejap nak recall !!

Haa , i kan rajin update pasal novel Seramlicious kt Fb , lepastu diapun add Fb i lantas i pun approve .. Kahkah , pastu satu malam i pm dia tanya pasal tarikh pre-order sebab i tak suka kira kira hari ni erghh and since that kitorang pun berkawan la secara maya .. Hahah

I kan suka makan , so banyak list tempat makan dalam kepala otak i > Hello , Nu sentral kut mestilah memacam makanan ada kan .. Hehe tapi dek kerana Blogger Kak Yana Azfar dgn Kak Suraya Sulatin i telah mendecide untuk memakan di Dolly Dimsum !!

Sampai Nu sentral ngam ngam pkl 10 lebih , already nak masuk lunch hour ! Kitorang jadi second person yang beratur .. Lepastu full house ok !! Naseb awal kalau tak .. Nanges xD ..

Verdic : Biasa biasa je food dia  , nasi goreng dia sedap ! Range harga , agak pricy tapi kalau sesekali ok lah kan !! Haha meh nak lanje gambar :D



 Makanan yg kita order :D



Me with Bunga Nabi hahaha!!
Yang Memakan
Atynaz

Monday, May 2, 2016

D'laila Mee Udang @ Mma Santai Corner

Hello mello , wei setelah sekian lama telan air liur je tengok dari jauh akhirnya semalam i sampai jugak ke Mma Santai Corner ni #lappeluh !! Sementelah Maeps dgn Nilai tak sampai 45 minit , i bodek je Apak nak menyinggah kemari .

Ini semua salah Ben Ashaari pengasas KBBA and the gang . Ramai blogger selalu makan situ lepastu buat review kasi bakar line . Hahah sebagai blogger sendu , menitik je air liur weh melihatnya .. Hahaha

I pulak ternampak fb Kak Laila @ Owner D'laila Mee udang tu lantas pegi Add .. Makanya tetiap hari la lalu dekat timeline fb , mee udang , asam pedas telur mayong selain review dari para blogger KBBA tukan .. Hoi mana boleh kena pergi ni . :P

Pepagi tu i ada la komen kat fb Kak Laila :


Amir Taufiq
Amir Taufiq Kak , petang kang kedai bukak x ?
Norlaila Dlaila Dlaila

Nampak je bukak hoi dalam kepala dah ada memacam list makanan nak order , plan dihati nak order maggi kambeng , mee udang , mee kupang , asam pedas telur mayong dan lain lain semua salah Ben Ashaari jugak ni pengaruh kuat hahah .. Haha , tamaknya bukan main !!

Sampai Mma Santai Corner around pukul 8 lebih jugak la .. Nak senang Waze kan aja @Mma Santai Corner .. Sampaila engkorang sana :P .. I sampai sampai nampak Kak Laila ..

Macam segan nak tegur .. Tapi segan tu sekejap jela , uhuk ! I pergi jumpa jek Kak Laila berdepan , Kak Laila dah tenung i mcm dalam hati tanya " ko sapa ???? "

Terus i tanya , kedai bukak ke , ohh kau dik .. jawabnya kedai bukak .. Kata Kak Laila serupa mcm orang pakai passcode !! Sembang sembang , betul dah kata orang Kak Laila ni peramah weh .. Kejap lalu tepi meja i karang kata " maaf la malam ni sibuk skit " .. Comel je kan :P

Plan asal nak order memacam , kensel ! Jangan tamak ok .. So semalam order , mee udang saiz L , asam pedas telur mayong , and asam pedas jenahak .. Tak lupa juga maggi ketam and daging masak lemak cendawan kukur .. Pheww , lap peloh !!

Sedap baq hang , i semalam dok makan asam pedas telur mayong tu .. Nyesal order sikit , nak repeat entah bila kan .. Masak lemak tu lagila , i hirup kuah sesambil cari isi dalam .. Macam lapar sangat ek hahah !! Tapi serius sedap ..

Paling penting , mee udang dia kekal serupa walaupun hujan ribut petir !! Haha , i memula mcm ragu-ragu jugak kan , sekalinya memang serupa sebijik sejibon mcm dalam gambar review orang lain .. Fuhh , rasa ? 8/10 bintang .. Meletop i kata u !!

Price range ? Agak murah weh , dalam 90++ camtu .. Paling terharu , bila Mee udang sampai Kak Laila kata " dia belanja " .. Dear akak , may Allah murahkan rezeki u dunia akhirat .. Aminnn :D

Selain mee udang dan segala macam seafood , Dlaila also serve Bubur berlauk ok .. Banyak pulak tu lauknya .. Ingat nak rasa , tapi semalam tutup ! Tak pe dapat rasa asam pedas telur mayong pun dah syukur rahmat kan :P

Lokasi ? Nak senang , Waze @ Maps je Mma Santai Corner ! Kalau pemalas lipas , wassap Kak Laila ya .. Ok nak belanja gambar , mohon telan ailio semua :P

Me with Kak Laila yang Super ramah tamah itu

 Sebahagian seleksi makanan laut #telanailio

 Dah nampak kan no tel ? Ok kalau ke Nilai sila cuba :P

Tak ada rezeki haha :P
Star of the day , ini bukan cobaan ok ! Cantiknya lahai , sayang nak makan ..

 Maggi ketam 

 Masak lemak dagin salai cendawan kukur

 Asam pedas telur mayong

Alamat D’Laila Mee Udang: 

D’LAILA MEE UDANG @ MMA SANTAI CORNER 

Jalan BBN 1/1F, Bandar Baru Nilai, 71800 Nilai, Negeri Sembilan

Contact : 017-2253337

ATAU

WAZE: MMA Santai Corner Nilai.

 P/s : Dah otw balik baru sedar lupa nak tanya pasal Tempoyak cendawan kukur Kak Laila , huhhh ! hahaha .. Apa boleh buat, menu yg ada pun buatkan i gelap mata .. K byee :D

Yang Memakan 
Atynaz