Darah Manis

My photo
Tapah, Perak, Malaysia
Food always come first #DaraManis
get this widget here

Sunday, September 27, 2015

Al fatihah Abah @ Embah Lanang

Aku tak tahulah nak mula cerita dari mana , rasa macam benda ni semua mimpi walaupun hakikatnya benda ni realiti .. Embah Lanang @ Abah kepada Apak dah kembali ke Rahmatullah pada hari Jumaat lepas bersamaan 25/9/15 bersamaan 11 Zulhijah 1436 Hijrah akibat kemalangan bertembung dengan sebuah Hilux di simpang rumah kami di kampung .. bawah ni aku sertakan link dari surat khabar Sinar Harian semalam ..



Pagi Jumaat tu , aku sekeluarga dah pun bergerak balik ke Temoh sebab kitorang beraya Haji di Kuantan dulu .. Perjalanan mcm biasalah .. ada few times kitorang stop ke tandas , jumpa M.ngah  and lunch .. 

Lepastu aku telefon Nenek , acah-acah mcm aku ni tak balik , Nenek dah risau , hahahha .. Comel je kan Nenek ni .. Ermm , then sampai Sungkai Nenek pulak telefon balik .. Aku mati mati ingat yang Nenek nak tanya kitorang dah sampai mana .. Rupanya , nak mengakhabarkan yang Embah Lanang aku jatuh .. 

Apak dah cuak lepastu start bawak kereta perlahan je , aku lagilah tapi aku rileks sebab Arwah pernah jatuh depan simpang nak masuk tu dan tak delah cedera yang teruk .. Drive punya drive sampai Tapah , Aunty Arie call .. " Perlahan lahan ya , Abah dah tak ada" .. Masatu , aku dah rasa mcm , Aunty ni tipu kan , apa main main mcm ni ... Aku ni balik nak jumpa Embah Lanang .. air mata dah macam empangan dah  t_t

Aku still tak percaya , sampai depan simpang rumah .. Ramai orang dah berkumpul .. Apak mcm terberhenti dekat simpang masuk rumah .. Aku capai selipar terus lari .. Nak kejutkan Arwah .. Dia tidur aje tu kan .. Tak lama pun aku dekat situ sebab nanti depa takut aku merempan kut , terus kena suruh balik rumah , lari balik rumah cari Nenek .. Tuhan ajelah yang tahu rasa nya masa tu .. macamkan mimpi .. semuanya sekelip mata ..

Then ikut P.jang aku pegi hospital ,  lepas Maghrib settle segala urusan di sepital .. Jenazah dibawak balik ke rumah sebab Aunty Fifa dgn P.lang aku tak sampai lagi dari Kl .. Rasa mcm dada ni sakit sangat masatu .. Sedihnya Tuhan aje yang tahu ..

Ramai orang melawat , Arwah kan masatu mukanya senyum aje bersih tak ada sebarang luka kecuali sikit dekat kepala dan kaki  .. Pulak tu masing masing yg datang semua kata , Arwah tak banyak salah .. Dia rajin seloroh seloroh , gurau gurau ..

Esoknya pukul 8 lebih dah dimandikan .. Aku , cousin , menantu dan anak sedara arwah yang pangku Arwah masa dimandikan .. Then kapankan apa semua ..Solat jenazah dekat rumah then sekali lagi solat jenazah dekat masjid pulak sebelum kebumi .. Dalam 10 lebih arwah selamat dikebumi ..

Alhamdulillah , segala urusan Arwah Allah permudahkan , cara meninggalnya senang  dan urusannya pun cepat aje .. Lancar kata orang .. Apapun kita yang hidup ni kena redha la dengan ketentuanNya kerana kematian itu adalah pasti kan .. Al Fatihah untuk Abah :(


P/s :
Terima kasih kepada yang dah Ws aku tanya khabar apa semua , kat Kampung tu tak de line.. Maaflah tak daya nak membalasnya .. Terima kasih sekali lagi ..




 

Sunday, September 6, 2015

Kronologi English Camp !

Hello mello , heheh semenjak masuk poli ni kan .. rajin pulak ikut program English ni .. padahalkan , dulu English i la entah apa apa .. hahha .. ! memula Kronolgi Debate English 2015 
lepastu joined pulak English Camp .. kahkha homey angat !! dah kenapa comel tiba tiba ? haha ..

* cerita ni berlaku 2 minggu lepas and harini baru ranjin ranjin nak menaip !! haha kelaut !!

Alkisahnya bertolak la Jumaat petang , naik 2 bas !! akan tetapi i tanakk naik bas kut .. hahahah perangai sangat kan , abis tau tak trauma naik bas gila tak habis lagi :P .. asalnya nak tumpang si Saf dengan Laila , eh sekali kereta penuh .. ok la pasrah dah nak naik bas .. tertiba dapat idea .. Kak Aimi kan naik kereta .. makanya kita tumpang kereta dia yeahhh .. hehehe !! selesai satu
masalah dhonia yakni pemalas lipas nak naik bas :P

Pung pang pung pang , sampai tapah khemah yang sejengkal dinasour tu je dari Bandar Kuantan .. masa dekat Poli kemain panas membahang , sekali sampai guruh mendentum dentum .. tak jadi pasang khemah .. lelaki tidur dekat ASTAKA ..hahahahahahahahahahahahaha .. perempuan pulak dekat surau .. naseb la ada tikar surau .. terpaling paling sadisnyya i tak bawak bantal .. kohkoh , berbantal lengan la ceritanya .. dan selimut pinjam dari Laila .. naseb la dia kasi pinjam selimut kalau tak .. membeku ok !!

Sebabkan masa , banyak aktiviti terbabas :P haha yang pasti English Camp ni memang havoc .. haha i is very ketawa ketawa one .. dah la malas nak typing lebih lebih .. nah sepotong dua gambar ..

Ohya , balik aku tak naik bas pun .. Kak Aimi kasi tumpang .. mhahahahahahahaha !! dasar gedik mengada .. :P


Left to Right : Kak Mira , Dyana , Kak Alyaa , Kak Aimi , Miss Bazilah , Saf , Laila , Tasya , Kak Mina and Kak Jiha 
Bawah : Tuan Tanah , Izzul , Faris , Hanzalah 

Yang Konon pegi Camp
Atynaz