Darah Manis

My photo
Tapah, Perak, Malaysia
Food always come first #DaraManis
get this widget here

Sunday, May 31, 2015

Bye 31 Mei 2015

Hello mello , pergh udah lagu beberapa minit lagi nak masuk bulan Jun .. hahah gila betik , sangat tak terasa ok bulan Mei .. berlalu macam tu je .. chehhh walhalkan dalam hati meratib bilalah nak abis bulan 5 ni lambatnyaaa hahahahah !!

Macam macam peristiwa berlaku , ada yang pahit ada yang manis .. dan kalau masa tu boleh kekal , i tentu akan pilih saat-2 bahagia !! dan tetap mahu saat itu berulang-2..but it will never happen !! Cecey !! dah byeee malas nak menulis lagi !!

Happy June Countdown
Atynaz

Tuesday, May 26, 2015

Tlk Intan - Kampar Date

Hello mello , cerita ni berlaku dua hari sudah kut !! Tapi disebabkan Dia punya dasar ketermalasan tu sangat tinggi harini baru nak menaip.. Eh apa merapu ni , jom jom pegi cerita sebenar ek .. !!

So hari Ahad tu Kak Muliyana whattap i , i pun macam pelik la apehal pulak dengan deni tetiba je .. ushar punya punya moment .. nah , rupanya nak makan Secret Recipe kau .. ekeleh itu je .. Plan asal nak pegi Sr Kampar , tapi Yana biasalah .. Akhirnya ke Teluk Intan lah kita .. hehe

Kemain la ajak semer orang , busy busy , tadek kenderaan etc .. Penyudahnya dapatlah ajak Sarabanun teman .. dalam pukul 12 to kitorang dah shoot pegi Ti .. Singgah Giant sebab Kak Muliyana nak cucuk duhet pulak .. Sekali tu dia bolehkan termerapu pegi kedai telefon beli screen protector bagai segala .. Hek la ko Kak Muliyana .. Sarabanun pulak pegi tandas .. ahaha !!

I nak lunch dekat Nasi Kandar Krishnan tu .. tengok jam dah 1.30 .. macam , ala sempat ke ni .. tapi bak kata Kak Muliyana dengan Sarabanun .. mari cuba nasib .. so pergilah .. Yeay ada lagi ayam gorengnya .. walaweyh !! lets kita memakan dengan riang gumbiranya .. senang hati betul ko kan !!

Then shoot pegi Sogo The Store , haa tulah tujuan Yana ni pegi Ti .. beli seluar .. hekeleh !! asal beli seluar je Ti .. dulu dia angkut Ekynbanun LEA Date TI , lani Sarabanun pulak jadi mangsa .. hahaha redha jelah .. Pilih punya pilih udah pukul 3 .Sempat angkut casing Ipong pulak tu .. Yana yana hahah .. Semayang zohor siap siap dekat Masjid besar Ti .. Shoot pegi Kampar pulak ..

Gilakan , dari Ti pegi Kampar .. haha !! Pegi cc semer pastukan dari nak Secret Recipe terpegi pulak Wing@Zone .. deng!! Mujurlah Kak Muliyana belanja .. save duit aku .. !! kenyang pun kenyang , terima kasih kak Muliyana lenkali belanja lagi .. ahaha !! Then Asar pulak dekat Masjid Kampar .. haa kau !! hahah

Dah tu je , sebenarnyakan Kak Yana nak bawak Mek Intan dengan Ekynbanun sebab depakan sambut birthday dalam 2 minggu lepas kut.. tpi udah deme berdua sibuk .. babai jelahkan .. i dengan Sarabanun je ganti korang :P .. haha meh nak share gambar skek ..

 Amir makan berpisah tiada !! wahahah 

LAS in Tha Houze

Yang Merempit Sakan TiK
Atnyaz

Saturday, May 16, 2015

Cerita Minggu Orientasi Tingkatan Enam Seri Kampar !!

Hello mello , syukurlah talian internet dah kembali pulih .. Seksa tau online pakai data .. pfft !! Ok mari kembali ke pangkal jalan sebelum i lagi merapu meraban karang , lekas baca tajuk KUAT KUAT .. :P

Walaupun i dapat offer Kuis, Kuisas apa semer tu .. Apak dengan Mummy adalah serupa tak redha  i nak belajar jejauh .. Makanya nak tak nak .. Kita ambik jelah Tingkatan Enam !! Kata orang restu Mak Bapak tu penting .. !! Hahaha

So , hari pertama Orientasi jatuh padaSelasa 5/5 tu hari .. I skip sebab termendemam pulak .. Kata Apak demam urat , maunya aku tak demam urat .. Hari Isnin tu kelam kelibut mengalahkan peserta marathon sebab nak balik Perak dari Kl .. Nak naik train , bantainya pukul 8 malam baru nak tolak .. Pergila Pudu pulak .. Ok lah ada tiket pukul 4 .. Sekalinya 4:50 baru gerak !! serrr !! Lagi pulak Selasa tu hujan .. Kahkah , lagilah aku tak kosser nak memergi ke sekolah ..!!

Rabu adalah cuti , makanya Khamis tu barulah i datang .. Cecey , tak macam memula masuk sekolah dulu .. Kalini i betul betul tadek perasaan .. Buat nohen je pegi sekolah , ko bayangkan 7:19 tepat i sampai sekolah .. Skek lagi pintu pagar nak tutup ..

 Muahahah , so beratur apa semer , pastukan rupanya depa masing masing dah setup group masa hari First orientasi kut .. I ni kan bijak , so i masuk kumpulan 1 sebab ada Aien Jue .. mbahahaha !! Yang kelasnya masuk masuk terus jadi leader kau .. Kisahnya , leader yang asal maybe dapat Upu ka apa ka so beliau absent .. Dah dia absent aku take over la ... See , gila kuasa bukan !! Alah bak kata Kak Elle , form 6 nieh kau kena Kuasa Gila , eh tak Gila Kuasa banyakk .. ahaha !!

Jumaat i cuti sebab tayar moto kempis , hahah cuti lagi !! Lepastukan kena bagi nama kumpulan la , buat persembahan la apa la kan ..  Based on Deep punya idea , REBORN jadi nama kumpulan kitorang .. Untuk persembahan , we olls plan nak buat drama memula .. Tapi sangatlah tak praktikal ok berdrama segala ni .. Atas beberapa faktor , kitorang semer campur adukkan persembahan .. So adalah lakonan skek , pantun , and lagu Gemuruh Jiwa .. Hahha

And guest what !! We olls MENANG !!! I macam terkejut mak Enon jugakla sebabnya masa Juru acara umum tu , i mcam blur skek !! Bila dah masuk tempat ketiga barulah i faham .. Bila sebut Juara lagi aku faham .. Hahaha bongok !! 

Masuk kelas , lantikan Majlis Perwakilan Pelajar Tingkatan 6 2015/2016 .. Ceramah by Abang Abang Kacak UUM and daripada sebahagian senior dan cikgu cikgu apa semer .. Kesimpulannya itu jelah pun ceritanya minggu orientasi i :D meh nak share gambar ..




Yang Meng Oren Tasi
Atynaz

Sunday, May 10, 2015

Sundate with Blackdate !

Hello mello , aku tanya apa khabar semua ..!! wahh , hehe pitam tengok blog berhabuk .. Maklumla , kita ni dah jadi budak sekolah balik .. So , haruslah bee zi bee zi skek .. poyo lah haha :P

Kembali kepada topik asal ( Lekas baca tajuk ) !! Camne ntah boleh terplan pegi Lata .. Oh kejap , Ain Z ajak lepak kut .. Haaa yelah , dia ajak lepak SR lepastu dia seniri tak pegi !! Kata dia sebagai gantinya kita pegi Lata .. Ok maaf diterima .. Cecey !!

So joined by Ain Z , Eyja , Jyha dan Intan yang aku tatau camner boleh termasuk dalam cerita ni .. Kitorang gerak ..  Macam biasalah , namapun i yang jadi SU .. kelam kabut i atur plan supaya semernya berjalan lancar .. Hasilnya , ermm lancar la jugak walaupun sangkut sangkut .. Hehehe

So dengan tema pakaian HITAM Berkabung , waktu perjalanan : Pukul 10 : 45 dekat simpang Cende .. gigih la i paksa semer orang .. hahahah walhalkan i tak berkutik pun .. well thats me :P

I paksa Intan gerak pukul 10 .. hahaha so dalam 10 : 35 camtu dia dah ada dekat Tasek depan umah .. I pulak yang gegabah .. maunya tak , mandi pun belum hik hik .. So dengan kepantasan kilat i siap .. !! Shoot pegi umah Ain Z .. Beria bagi salam , rupanya Ain Z pegi kedai .. Kedai ok Kedai ... grrr berasap je aku !!

Janji nak gerak pukul 10 : 45 kan , tak denya .. janji jela .. Jyha dengan Eyja katanya gerak ikut Tapah Road i dah macam gilakah nak ikut Tapah , jawuhhh oooo haha ..  So i assumed yang depa mesti sampai lambat ni .. Tapi hati i mcm tak sedap , terus paksa Ain Z call Jyha .. Rupanya depa dah ada dekat simpang masuk Pekan Chenderiang .. grrr , menyirapp aku !!

Then , sesinggah kedai semer beli belah segala mala saknike jajan kopok .. Shoot , tapi bak kata Ain , kekura i lagi laju .. haha , dah nama pun dengan i .. Haruslah i bawak slow slow .. cecey !! sampai LK lebih kurang 11 : 30 camtula .. Panjat sampai atas .. berendamm !!

Dalam 2:30 camtu gerak balik sobab eh , langit nampak mendung .. haahaha .. Balik lagi best , pegi main hon moto ..siapa potong je hon .. haha i la yang paling banyak main hon .. ater kete mana banyak situ .. jalan kampung katanya .. hahahah

Dah tu je nak cerita , lepasni entah entah dah beranak pinak baru boleh pegi Lata ... Hahah , ok nak lanje lanje gambar skek :P

Left ke Atas : Intan , Eyja , Jyha , Me , Ain Z

 Left ke Atas : Ain Z , Eyja , Intan , Me , Jyha
Yang Menjongket
Atynaz

Monday, May 4, 2015

Ulasan Novel Aku Mahu Seoul Mate

 Annyeonghaseyo
P/s tersampuk sket semangat Kpop pulak hahaha
Hello mello , apa nak sembang ni hari ek ? ok pasal Aku Mahu Seoul Mate .. bukan Soulmate tu Pasangan jiwa ke ? memang la tapi harini kita sembang pasal Aku Mahu Seoul Mate ok Seoulmate .. dah pegi Seoulmate pulak tadi kata Soulmate .. apa kes ni .. eee ok sebelum i konfiuskan korang lagi sebab i pun tapaham apa yang i sampaikan ni hehehe meh nak cerita ... sambil pegang healer ala ala polis trafik hee ...

Introducing ,


 
 Teman Sejiwa ataupun Sengsara ?

As usual memang tiap tiap kali Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur berlangsung i akan berkampung singgah di Kedai Blink .. What is Kedai Blink ? Kedai Blink is Blue + Pink = Blink Shop yang diusahakan oleh Kak Ain Maisarah dan Encik Suaminya Abang Syaizul Amal .. Eh ada website juga kot kalau kalau korang teringin nak tahu apa itu Kedai Blink .. nah link 

KEDAI BLINK ONLINE

Ok kau tengok tu , dah termasuk bab lain pulak .. ok , lekas kembali ke topik asal .. Ulasan Aku Mahu Seoul Mate !! wehhuu..  Untuk pengetahuan korang korang semua novel ni i beli secara pakej di Pesta Buku itu hari , nak baca ? tu haa klik link Oren atas tu pastu beli .. Senangkan cara nak beli ? klik sana sikit klik sini skit lepastu kena bayarla ingat free ka hehe barang sampai , macam makan kuaci putih je ... lekas lekas pegi order apa yang patut :D

Untuk pengetahuan pembaca , novel AMSM ni ditulis oleh Kak Ain dan Kak Rashiela . Bagi i , novel ni well done !! rate 9/10 from me .. cecey .. pasal apa 9/10 kena pi beli pastu baca !! haha .

AMSM secara kasarnya mengisahkan mengenai Fazura dan Ina yang berpeluang ke Korea .. Oh mai , korang kalau baca novel novel Kak Ain yang lain , terutama Aku Mahu Jadi The Wannababes tulisan Abang Haziq .. korang akan rasa macam .. Fazura memang layak kena buli teruk dalam AKSM ni .. haha emo kejap !! 

Bermacam macam peristiwa menarik , cemas dan mendebarkan berlaku .. i bagi spoiler sikit .. antara peristiwa yang i suka dalam AMSM ni bilamana Fazura sesat sendiri dalam town  hahaha itu kelakar .. Diva sesat yang selalu pergi melancong boleh sesat .. itu lawak .. Peristiwa ibu bapa Fazura  meninggal dunia secara mengejut .. ternangis kejap .. haha and kisah cinta ke persahabatan eh antara Fazura , Ina dan Mamat Korea Penjaga Kafe .. lagi ? ahh pegi beli baca !! malas pulak nak taip .. cecey .. hehe

Novel ni sesuai kalau korang ANTI THE WANNABABES macam i !! Nyampah ok sebab dahla suka buli orang , bajet diva !! ngeee kalau la i , i keluarkan satu siri bersama Kak Ain .. Aku Mahu Lawan Anak Kerabat .. biar semua The Wannababes terkedu berangan dan terus berangan bila ada Diva Muslimah yang lebih anggun , kaya raya , bersopan santun .. heee macamkan Tw tu hebat sangat .. ehh emo lagi .. hehehe .. Oh lupa , kalau minat Korean , sila jemput mari lekas beli dan baca novel ni .. Ok dah itu sahaja..  selamat membeli baca !! yeay !!

감사합니다
Gamsahabnida
Yang Mengulas Gaya Bebas
Atynaz


p/s : Ampunlah sebab struktur ayat ,tanda baca , dan bahasa Melayu yang kelaut sikit .. !!

Saturday, May 2, 2015

Sakan di Pbakl 2

Hello mello kalau minggu lepaih i telah menyakan di Pbakl 1 , kalini haini dengan misi dan visi yang gigih dan gagah .. i pergi lagi buat kali ke 3 .. gigih bukan ? hahah sawit!!!

Plan asal nak naik ets tp sebabkan i pandai sangat .. tak smpt beli tiket awal .. hek la .. so tukar plan kita naik bas . pfft dahla sampai lambat .. tapi syukurlah kita sampai jugakan .. yeay ...

Gitu gini gitu gini , i sampai dalam 11 lebih .. kelas , sampai sampai ala Pelancaran Anugerah Novelis Hijau  Karangkraf dah mula ... mata mula melilau lilau , yezsa jumpa target pertama ..  Kak Ebriza ( Kubur Bernyawa ).. ramah ok orangnya  .. then serang Abang Eiqbal ( Jasad ) amboi pekat na loghat utagha bang Eiq :P lepastu serang Kak Julie Jasmin ( Tarantula ) amboih ramah gila orangnya .. heeheheh. Abang Nuar ada , Abang Naim Tamdjis ada Abng Riduan Judin ada even Kak Maria Kajiwa pun singgah sekejap :)

Lepastu i lepak kejap gerai Blink Blink Ain Maisarah .. jumpa penulis penulis :P beli komik adik i .. dalam 3 lebih i balik .. pergh perghh gagaga penat .. dah adalah dua kepin gambar nak share :P



Yang Sakan
Atynaz

Friday, May 1, 2015

Fridates with NARA

Hello mello , kegilaan apakah bilamana i still ada dekat rumah .. huwaa nak pegi Kl .. hahah !!! dah barang yang lepas jangan dikenang kenang .. ada rezeki sampai la anda ke Kl .. wink wink :D

Nway bukan itu cerita dia , just nak share pasal outing dengan Ekyn Anis Eyja and Jyha petang tadi .. kelaskan .. haha ate udah lama bena tak berjumpa .. Si Ekyn la .. bizi manjang .. chait ...!! hahah.. Asalnya nak keluar Ahad lepas , tapikan i pegi menyakan dekat Pesta Buku .. so kensel .. tangguh punya tangguh .. yeay hari dapat keluar ...

Selamat Hari Buruh
1 Mei 2015 
So , shoot pegi Kampar apa semua .. Singgah Agacia Land .. photoshoot !! Then karok :P makan makan pastu balik , salahkah Eyja dengan Jyha lambat .. kihkikh .. so tu je cerita petang tadi .. nasib tak hujan .. hahah .. jap nak selit gambar :P


With Kek Nis
 With Kek Kin

P/s : Ejya dgn Jyha missing in action sebab Lambat .. ahahah .. :P

Yang Merendek
Atynaz