Darah Manis

My photo
Tapah, Perak, Malaysia
Food always come first #DaraManis
get this widget here

Tuesday, April 28, 2015

Ulasan novel Jangan Biar Dia Masuk .


Hello mello , kemain kan gambar nak efek kabur kabur je .. Eh , haruslah nama pun marketing kan .. kang kalau i letak gambar awal awal karang , tak seronok pulak .. Untuk pengetahuan korang korang semua , JBDM ni adalah novel seram terlaris sepanjang Pesta Buku 2015 ni ..

Tak caya jenguk fb Karangkraf , perghh macam pisang goreng panas ke sotong celup tepung kat Teganu eh emm dap dap heeheh , letak je habis .. ni pun nasib i pegi tu hari ada rezeki kalau tak aku nangis gila gila jugak .. haha



Ok sebelum i menceceh yang entah apa apa , mari kita pergi ke cerita sebenar benar harini , ( read : lekas baca tajuk semula  hahah ) alang alang terajin menulis tu kan .. ulas la sikit banyak !!

Secara kasarnya , JBDM ni adalah kisah mengenai 3 bersaudara yang terdiri daripada Ambarningsih , Ambarsari juga Ambarwati berbintikan Andika  beribukan Anje dan Lanang sebagai mangsa cinta  .. masing masing ada kelebihan dan kekurangan ..

Watak watak lain dalam JBDM ni ada Maya , Defi , Suraya , Rafidah dan sorang lagi nama kawan depa , Nek Sirih , Mak Hanum , Pak Lutffi , Cik Salmah , Hariz dan bla-2 lupa ingatan kejap hahahah  ..

Korang akan bermula dari Kampung Terang Bulan di Indonesia dan berakhir dengan Panggung Sari Istana Budaya !! perlahan lahan penulis bijak mengatur tulis , serius i baca buku ni memalam .. tergiang ngiang bunyi gamelan okeyh .. cheese , hahahah

Sebenarnya jujur i katakan , buku ni just nice .. banyak benda yang menjadi persoalan yang tersimpul rapi dalam kepala i ni .. serius weyh ,  macam terbau bau akan ada sambungan je di masa akan datang kan  baik Bang Nuar sambung kalau takkkkk saya boikot :P  ..

Keseluruhan novel ni adalah berkisar mengenai amalan amalan karut zaman dahulu ,  kesenian Jawa , dendam angkara syaitan , sengeta adik beradik , cinta tidak terbalas , kasih sahabat , fuyoo macam macam kejutan ada kut .. lekas pegi beli and baca .. btw sebelum baca sila "dindingkan" diri anda , bak kata penulis JANGAN BIAR DIA MASUK .. awww hahah  ..
 
Kesimpulannya , i bagi 9/10 bintang untuk Jangan Bagi Dia Masuk .. clap clapp yeay

Welfie bersama penulis JBDM - Encik Anuar Darwisy yang tinggi , putih melepak tu kan

P/s : Kala Senja Dia Datang juga ditulis oleh beliau .. :D

Wajah asli Jangan Biarkan Dia Masuk

Yang Sibuk Sibuk Nak Mengulas
Atynaz

Nota kaki : Untuk pengetahuan korang , Abang Nuar kita dah sambung Jbdm ni takut kena boikot la tu kan gagaga ..  And Jbdm ii dah ada di pasaran dengan cerita leebbbbih menarik lagi .. Lekas pergi cari sambungan Jbdmi  k ? I tak ingat i ada review ke tidak yang novel Jbdm ii .. Hahha dasar :P K byee

Monday, April 27, 2015

Sakan di PBAKL

Hello mello , sekian adanya tercapai jugak hajat i nak pegi Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur bagi tahun 2015 sebab tahun lepas i busy buat buat belajar belajar sebab Spm .. cececey , so tahun ni i buat pembalasan dengan datang 2 hari berturut turut yakni hari Sabtu ( 25 ) and Ahad ( 26 ) haribulan Empat 2015 skema sangat kan haha .. cerita macam mana i datang apa semua , tu nanti .. now i nak cerita pasal i sawan penulis  punya seronok dapat jumpa separuh penulis penulis #Seramlicious dari Karangkraf and Penulis penulis Blink Book :D


Untuk tahun ni , i bawak luggage .. semangat kan !! semangat semangat!! hahaha adehla .. So pepagi Sabtu tu dah gigih gigih naik train dengan luggage sebeban sarat tu .. terus shoot pegi Pbakl ..!! sampai je pintu masuk Pwtc .. fuhh lega lega , hello dahla orang Keyel suka tangga tinggi gila babs tu kan siap pakej lif rosak ... ko ghaser ? ok redahhh!!

Sampai sampai i tuju Karangkraf , first nampak Abang Helmi Effendy ( The Lost World ) perghh perghh dah start nak menggelupur ok !! haha dah dapat otograp semer gambar gambar , sekali toleh nampak Abang Riduan Judin .. Omg omg , dah la putih , comel !! chinese look betul .. paling tak boleh tahan panggil i Aiman ok hahah .. Tapi tak pa abang RD ni baru je add fb minggu lepas hehehe....

Then Abang Anuar Darwisy ( Kala Senja Dia Datang ) pulak , i pegi and cakap " abang ada hutang dengan saya " kahkah , omg dah la orangnya tinggi lampai indicate yang i pendek latu kan ok fine Kecik pun Kecik la , cheeesee!! lepastu i jenjalan kesana kemari , sekali patah balik Karangkraf , omgi omgi Abang Hasrudi Jawawi ok , cheese ini lagilah dahla tinggi gila , lepastu stock muka floles tak hingat kau siap bila i balik kan tapak tangan , hello i hitam dia putih ok .. eh eh .. dahla duk sebelah depa buatkan i gemuk :P

Lagi , jumpa Kak Maria Kajiwa ( Puja ) Abang Ramlee Awang Murshid and Abang Zaifuzaman Ahmad .. aduh aduh dia punya teruja tu toksah cakap la .. tercabut jantung ni kikiki

Itu cerita hari Sabtu , Ahad pulak i jumpa Abang Naim ( Roh Rumah Sewa ) , Kak Alang Ana yang super cute !!  Lepastu lepas jugak hajat i nak jumpa Penulis penulis Blink , Kak Eima , Kak Jumie , Abang Alam , Abang Aja , Abang Aman , Abang Azanil , Kak Ain , Kak Sheila , Kak Haziera , Abang Haziq , and kakak abang Blink yang super duper ramah tu !! adede .. nanti tu i buat entri lain .. wahhh !! hahaha keji .. dah byeee

P/s : tunggu lah hujung minggu ni i turun !!!!!!!!!
#sakan #semangat


Yang Sakan
Atynaz

Saturday, April 25, 2015

Teaser Pbakl 15

Hello mello , pergh semakin menjadi jadi tahap kepemalasan dia ni nak menaip .. hehehe ..!! ate udoh malah na\dak buat camne ye dak ? heeee !! ok ok dah .. malas nak taip panjang panjang , simpan untuk hari lain :P ok nak i lanje lanje sekeping gambar , entri lain menyusul kemdian .. hehehe



P/s  #seret#luggage #pbakl2015 

Yang Mim ALif Lam Sin
Atynaz

Thursday, April 16, 2015

Mondate with Puteri and Ain .

Hello mello , semakin terserlah dia punya tahap kepemalasan itu , benda hari Isnin punya cerita membawak ke hari Khamis .. hahaha sikit  lagi nak masuk Jumaat :P ok ok jom. .


Kalau itu hari i datang Tanjung Malim terjumpa Puteri , kelmarin Puteri buat kunjungan balas pula datang Kampar .. hahaha kunjung mengunjung kekdahnya .. Plan asal nak jumpa Ain Jue , sekali dia boleh bau bau Puteri nak datang .. haha ...

Maka sebab dia boleh agak Puteri nak datang , i suruh Puteri aktifkan mood berlakon kitorang .. mbahaha , so kemain la i marah marah Puteri sebab dia dah janji nak datang Kampar tapi tak lepas lepas .. dan Ain Jue percaya tapi i rasa dia da tau kut ... heee

So ,lepas Puteri sampai apa semua , kitorang shoot pegi Giant .. hahah terkejut sentut Ain Jue ok .. Lakonan berjaya .. hahaha , jumpa jumpa sarapan apa semer , then shoot pegi panggung .. layan Conjuring Spirit ... terr cerita tak best .. hahahaha

Then karok karok skek , lepastu pegi jumpa Ain Jue balik .. last dalam 6 : 15 i hantar Puteri balik Ktm .. 6:22 sharp dia dah fly balik TM .. so itu jelah kisah dating Monday :D

Yang Ada Dimana Mana
Atynaz

Sunday, April 5, 2015

Happy Birthday Kak Jas ..

Hello mello ,dear ANak Menantu @ Nurul Jastina .. Happy Birthday yang ke 180 anak menantu oiii, hahaha rindu pulak dekat kau ...!!!!

Kita start kenal rapat bila i masuk 4 Pa tau,i tau u wujud sebelum ni tetapi i malas nak ambik pusing .. hahahaha sungguh keji disitu :P .. tapi somehow , now u dah pun jadi one of my Keshayanganns huhuuhu

Macam macam kita buat,lepak dekat Kfc Langkap , Lepak Bff merdeka 2014 pegi tengok Pawn Shop , Tesco , ambik gambar dekat perhentian bas sampai semua orang pandang .. raya sama sama .. Oiuja .. klinik , hantar kau balik rumah apa semua .. Ya Allah rindunya pada kamu perempuan hahahaha ..

Apapun semoga jadi anak yang solehah,kawan yang baik,adik yang baik,cemerlang dalam segala bidang yang kau ambik lepas ni,i doakan kau sentiasa berjaya .. jangan simpan apa apa dalam hati tau..biasalah i kan kaki meroyan.. #gesekhidung
     
Selamat Hari Lahir,
Selamat Hari Lahir,
Selamat Hari Lahir Kak Jas
Selamat Hari Lahir...


Allah selamatkan kamu,
Allah selamatkan kamu,
Allah selamatkan Kak Jas
Allah selamatkan kamu.. 



Yang Wish
Atynaz

Friday, April 3, 2015

Part 2 #CeritaKerja

Hello mello , selepas cerita i dok kalut cari RUMAH SEWA dapat disettlekan dengan jayanya .. maka pagi Khamis 19/3/2015 dalam pkl 8.30 camtu i dengan Lan gerak pegi Teluk Intan .. sampai dalam 9 lebih la .. sempat melepak sarapan dekat Restoran Delima tak silap .. menunggu Tagok tu kan .. penyudahnya , kau lambat aku tinggal .. heee terus shoot pegi Giant !!

Kat Giant sempat berkenalan dengan Amar budak hot tukan , then sign tu sign ni semua .. pegi Rhb bukak akaun semua .. depa balik sebab nak ambik barang .. dahtu  tinggal i sensorang  .. apa lagi merayap la .. i pegi tepi sungai , naik Menara Condong apa semer .. paling win masuk The Store .. duit tarak .. hahaha

So settle , petang tu masuk kerja , bahagi bahagi department yang yenya kitorang partime manada department heee so Lan dengan Tagok bahagian Groceries tak silap .. i dengan Amar masuk Gms .. what the , apa mende pulak Gms tu .. dari situ i kenal Kak Shalini regu ckp Hindi i  Kak Zeti wanita mata bulat Kak Thilagawati yang sado Kak Ira kampung bahagiaaaaa Kak Mila ank mamak menantu mami hee Abang Alang , Abang Apis , Kak Siti , Kak Diana ,Abang  Asrol , Abang Jai , Abang Zaid , Kak Wani semualah ..

Kerja i mudah je , nanti Harga baru yg include Gst di print so kau kena letak harga tu gantu harga asal .. perghh bukan sikit sikit anak .. menggagau ye adik adik .. memula jela .. masuk 3 minggu .. habis semua tempat aku hapal belagak deni hahahah

Paling win kerja , i suka duk kat bahagian Electrical pasal portable aircond dia SEJUKK selain ada tv kat situ .. hahah i suka tadah muka kat depan aircond tu .. pheww berangin .. lepastu Izzat muncul .. memula macam kerek .. rupanya budak STAR Ipoh tu .. gulp .. hahah tapi lelama jadi ok je .. hahahaha ..

Dan kalau ikut plan asal 10 pagi 2 petang rehat 7 malam 11 malam .. sekalinya jadual berubah .. 10 pagi 6 petang .. ok good !! t_t !!! hahaha tapi ada hari hari tu order suruh masuk pukul 9 pagi .. ok ikut ,dah kata masuk pkl 10 pagi , baru tau selamani yg pkl 9 tu ada briefing .. siap Chicken dance lagi .. haha comelll gila .. matilah kalau akak akak abang abang GHti baca kan .. hee ampunlah

Lagi apa ya , ok malam 31 tu kitorang masuk pukul 10 malam santak sampai pukul 2 petang 1 haribulan esoknya .. pergh .. haha meruyup mata okk .. pkl 2 pagi siap breakfast Uncle Jack .. ko mampu .. deng deng betul .. hehhe , i tahan la tapi dalam 4 ke 5 lebih , i take a nap dalam 15 minit .. perghh baru rasa fresh sket .. hahaha ..

Banyak la bende sweet sweet bitter bitter sepanjang i kerja .. mcm tak percaya kut .. tup tup dah 3 minggu i bertahan kerja .. hahaha .. ok la ..ada 1 lagi entri , sesi ver ver dengan lan and tagok .. tu kemdian la .. i akhiri entri kerja i ni dengan picta half daripada GHTI team yang overnight 31 tu :P



Yang Rindu
Atynaz


Wednesday, April 1, 2015

Part 1 #RumahSewa

Hello mello , dalam kan tak percaya tu .. rupanya dah 3 minggu kut i duduk menyewa .. now kontrak dah habis :) tapi still tersadai dekat Teluk Intan .. hahaha naseb naseb :P . ok dah jom ke cerita sebenar benarnya .. heee!!

I dapat tahu ada kerja through Lan , memula Lan ckp pasal kerja dengan Sara ,so i pun try nasib la kot kot dapat selit .. sekalinya Lan kata ok .. so i pun ok jelah .. yang yenya i pun tatau kerja apa .. baguskan .. eee hahaha

So awal awal Lan ckp kena masuk pkl 10 and balik pkl 11 malam camtulah .. i jenis tak kisah tapi Apak kisah .. yelah nak balik malamkan .. naik skuter pulak tu .. hahaha idak la Apak nak bagi ..Ok kena cari jalan penyelasaian ni .. heee

Kelam kabutlah i cari rumah sewa , memula tu dapat lot bangunan koperasi ,sekalinya takdak air dengan elektrik .. hoi hoi , takdak elektrik i boleh terima .. ni tak dak air.. apa nak suruh i ,Lan dengan Tagok mandi kat Petronas ke apa !!

Nasib baik dengan berkat pertolongan Bik Sharifah @ Tauke kedai D'Nasi Ambeng tu dapatlah cari rumah sewa .. Memula tuan rumah tu tak mau bagi sebab rumah tu rumah homestay .. tapi sebab kesian .. Finally , kitorang bertiga menyewa situ :P

Hari Khamis petang tak silap , i ambik kunci rumah tu .. hahaha !! so on that day kitorang jadi penduduk sementara kat Padang Tembak Teluk Intan :P ..  Eksited dowh , tapi dapur tak de kot .. cari akal cari akal .. ok lets pinjam dekat Mak Teh Lan , kuali pinjam dekat Achik Kurus and sudip pinjam M.cik jiran sebelah rumah .. gila cool !! hahaha

Kat area rumah sewa tu , ramai Opah opah , opah first kitorang kenal Opah Hajah Halijah :) ramah orangnya .. lepastukan kan kontrak habis satu haribulan ..  ngee , i dengan Lan pun buatlah lawatan , sekali tu dapat kenal jugak dengan Opah Som :) .. seronok sembang dengan opah opah ni .. huhu mesti rindu nanti .. emm emm siap suruh raya datang rumah lagi .. ok btw ada Opah Nine and m.cik jiran tu lah kan .. ramah ramah :P

Ok dah i malas dah nak menulis , kang kalau rajin i sambung part kerja and part ver ver dengan Lan and Tagok .. tapayah dok kalut .. ada 3 part je pun .. hahaha .. K Byeeee ..!!

Yang Dah Habis Menyewa
Atynaz