Wednesday, May 7, 2014

Review Novel Blink-Blink with Kak Izanor and Kak Eima

Hello mello,ehem harini aiolls nak buat review berkenaan dua buah novel yang ditulis oleh Ain Maisarah with and The Gang a.k.a Penulis bersama..wuhaa memang ramai penulis bersama yang menulis..Tapi,untuk harini mari kita fokus pada 2 buah novel dulu.Novel pertama ialah Puteri Gunung Tendang dan 7 Hantaran Ajaib by kak Izanor and yang kedua ialah Nasyid vs Koir bye kak Eima..

Sebab pilih 2 buah novel ni dulu,haa sebab kak Izanor rajin tegur aiolls and kak Eima baru sahaja pilih gambar aiolls di facebok sebagai favourite tadi..ehehehe boleh sebegitu..haruslah..hewhew..ok dah stop menceceh..marilah mendongeng yihaa..hehe

1.Puteri Gunung Tendang dan 7 Hantaran Ajaib
Secara asasnya novel PGTd7HA ini merupakan siri dongeng yang keenam dalam carta Siri Dongeng Sri Bangsar mengikut hukum kekeluargaan kanun 79e ehh haha..ok stop.. 
Dongeng pertama dalam carta ialah Cinderellah vs Rapunzellah,diikut rapat oleh Duyung Diva dan Si Tanggang,disambut oleh Alakudin dan Lampu Tidak Ajaib,ditanduk oleh Senah White dan 7 Wannababes Kerdil dan hampir hampir digolkan oleh Pink Riding Hood dan Serigala Tembam dan dihalang oleh Puteri Gunung Tendang dan 7 Hantaran Ajaib.. 
wehuu kemain lagi kan,hehe mengikut cerita empunya penulis buku dongeng,akan ada 4 lagi dongeng yang bakal menyusul sebelum siri dongeng ini melabuhkan tirainya..huuu 
Ok,tadi tu sebenarnya update carta siri dongeng saja..now mari kita story mory pasal PGTd7HA ni ha..Ok secara kasarnya ini merupakan kes ke-6 yang dikendalikan oleh Fizz,Tizz dan Milo..bagi aiolls selepas Senah White dan The Wannabes Kerdil,siri dongeng menjadi semakin rumit dan kompleks..

Wuhhaa contohnya siri PGTd7HA ni,boleh pula terbuka portal ajaib..dan berbagai-bagai lagi peristiwa yang mendebarkan dan meninggalkan banyak tanda tanya pada sang pembaca..hehe kena beli dan baca satu-satu siri dongeng baru korang boleh faham..so apa lagi pergilah singgah K-B-O untuk dapatkan SIRI DONGENG yang memang betul-betul punya dongeng ni..hehehe

2.Nasyid Vs Koir

Ok,selesai bab dongeng,meh beralih bab gosip pulak..3 buku pertama bagi siri gosip ialah Buletin Sri Bangsar,Perang Rumah Sukan and Juara Rumah Sukan..

Hehe aiolls beli 2 buah je dari siri ni,Buletin Sri Bangsar masih belum beli lagi tapi dah baca :P..Ok,aiolls ingat lagi,masa tu 3 ke 4 tahun sudah..aiolls beli set PRS da JRS Sri Bangsar ni,and dapat tahu yang Nasyid vs Koir akan keluar..when one of my mother friend go for Pesta Buku kut..my mother ask me buku apa nak beli..and aiolls mintak la Nasyid Vs Koir..haha kelakarnyabila fikir balik..rupanya tahun ni baru keluar :P thanks kak Eima sebab berjaya hasilkan Nasyid vs Koir ni..lama tau aiolls tunggu :P

Secara keseluruhannya,Nasyid vs Koir ni bercerita tentang kisah yang berlaku selepas BSB>PRS>JRS di Sri Bangsar..Jahatnya Wilma yang gila kuasa dari siri BSB 1 lagi,Betty yang teraniaya(cepat dapatkan siri Gosip ni tau barulah kita geng gosip :P ),Aksi gedik The Wannababes (korang kena baca sebab akhirnya balasan untuk mereka sngtlah kelakar dan padan muka lah senang cerita..)Kisah Anita dan Deeba beserta pertelingkahan kumpulan Nasyid dan Koir..oh siapa menang siapa kalah?siapa baik siapa jahat dalam siri ni..siapa paling gedik,siapa paling kuku besi..oh KORANG KENA BACA novel ni..hehe..boleh singgah
 K-B-O untuk beli Siri Gosip ni tau

Dah tu je setakat ni..nanti lapang aiolls review  yang lain
Sampai ketemu nanti

No comments:

Post a Comment