Darah Manis

My photo
Tapah, Perak, Malaysia
Food always come first #DaraManis
get this widget here

Monday, March 24, 2014

Menjemah Eh MenJawa La

Kabare?hahahahaha
Wes mangan opo orak?
Arek nggawe opo?
Boleh Klik Sini Untuk Kamus Jawa Edisi Nyong :P
Yuhuu aku kan JEPUN Jawa,so one day masa kenduri apatah My Uncle Bongsu kuarkan lagu ni..hahah maklumla rame-rame...so memacam story keluar..hehehe so start dari situ sana sini aku sikit suka dengan lagu nieh..haha  kalau korang nak tahu..aku bolelah cakap Jawa sitik-sitik..kekadang kat umah Nenek tu selalu terlepas jugak la  Ke-Jawaan hamba..muahaha cheese..and nak lagi penting aku amalkan prinsip bajet paham-paham je apa yang tok nenek hamba tu cuba sampaikan..hehe contohnya kan..masa tu ada kenduri tahlil kat uma Ode@kakak Nenek gua..masa tu gua dengan gi dengan Family Uncle Bongsu sebab gua merajuk dengan apak..t_t lepastu gua and wifey Uncle Bongsu gi la dapur nak salam-salam..sekalinya ada mbah ni kecek Jawa dengan kitorang..kekekeke Wifey uncle bongsu tu orang jauh..so kurang faham pashe Jawa nie..aku pun lagilah buat-buat faham je..hehehe yang aku ingt dia tanya pashe Family Uncle Lang aku sebab dia pernah mengiring, anto rombongan penganti Uncle Lang berjaman dulu,tanya Wifey uncle bongsu dh ada anak belum and a few things la..kahkah...aku lupa aku jawab dalam bahasa M ke J..hahaha keji keju keji..lagi..setakat ni aku still JawaInHouse sajok..x berani nak kuarkan Ke-Jawaan di luar..hahah..choikan entri ni nak cerita pashe lagu Ojo kesandung by Hermantino ni sajok..aduila..panjangkan mukadimah chek..hahhahahaha kata nenek gua lagu ni cerita pasal woman with dahi licin and jodoh dan sort of thing like that la..hahah
Ojo Kesandung
Batu neng dalan awan awan
Kuii nandang Me Ora karuan
Karang enom mesti ne Dadi golek ann
Ayu Nggarang di karang Gawe pawitan
Ojo kok fikir
Rai mbancer golek an mu
Rai kelimis rame seng nunggu
Melerak melerok meripate alis se ciut
Moro teko seng nunang Ora keterimo

(Korus)
Mbok perawan karo joko podo ae
Ora terimo duding ngane uwong tuo
Nek seng wadon
Pile hane bondo kerjo
Nek seng Djoko
Raii kelimis arepane
Ayo podo di cekedi
Kersane pengeran kuoso
Terimo oppo ae seng di wehi (2X)
Bapak lan emak
Seng nggedek ake kawet bayi
Cilik di gedong Nangis di bopong
Pengen Njalok neng kue Ora keweton
Karek kue wes gerang
Timbang ngono

No comments:

Post a Comment