Darah Manis

My photo
Tapah, Perak, Malaysia
Food always come first #DaraManis
get this widget here

Tuesday, July 11, 2017

Ke mana kita hari ini ?

Hello mello kalau ikut kata Bella Bedak @ Bellon ke mana mana sahajalah yang buat i rasa nak terajang je dia lepastu kan ..

Entry ni pun sebenarnya ditaip atas permintaan Bella Bedak !! Kalau ikut i memang tak kuasa nak menaip walaupun ada banyakk cerita sebab i MALAS kan bizi sekarang ni :P .. Senjak dia tau i ada blog sibuk je dia suruh i up cerita .. Dasar gila glamour !!

Ok dah , sementelah si Haryatie Ahmad Taib @ Bekas Timbalan Pengerusi ada urusan lain maka tertinggalah si Bella Bedak kesunyian ..Keluarlah muka hanat dia tu mintak di bawak berjalan .. Eii sementang Haryatie bizi kemain dia pun sama naik .. Lepas i park motor bawah pent house  rumah bebudak tu terus plan nak pegi mana .. Mana jelah pun .. Bebalik Ecm tak pun Mega .. Muntah !!

Tetiba Aina setapa joined .. Malas + panas punya pasal , sanggup weh naib Grab guna promo .. Masuk Ecm semua termenung .. Duit tak mandang weii , mohla window shopping .. Tapi tapi sebelum tu i dengan kuasa veto ajak makan kat Boat Noodles .. Alah 2 mangkuk aje buat lepas gian ..

Dah kenyang , menangis la kaki menawaf Ecm .. Pelik kan sebab i pemalas kut nak jalan pastu pandai pulak komplen gemok .. dah tiba jadi rajin  .. Ciss !!

Balik naik Uber pulak pon guna promo , singgah lelepak kejap dekat Serai minum minum then shoot pergi Pantai Sepat sebab i ada kerja sikit nk uruskan .. Si Bella tu la berat , senget-senget aku bawak motor .. Settle urusan kat Pantai Sepat i bawak hajat nak singgah Pantai Cempaka pulak .. Ok jalan kata Acik Bella pipi Kombang sobab an helmet Arc putih pinjam rumah jiran sebelah tu .. Kah !!

Dah sampai kat Pantai Cempaka yang jauh nak hazab tu .. I pau jelah Bella beli fishball bebulat tu dengan sata goreng .. End up sata goreng tu i syak plastik sebab dia kenyal pastu tak sedap .. Empat ketul je pun tapi nak bagi perabih , Astaga bertolak dengan si Bella .. Ahahahah !!

Sesedap kenyang perut melepak , tiba tiba muncul pulak sekor kambing !! I macam lantak kau la i baru nak deduduk santai kut .. Sekalinya si Bella dah macam apa menggelinjang .. Dah kambing tu pulak makin lama makin dekat .. Macam tau Bella anti dia .. Dah tak memasal kena paksa balik .. Baru duduk 30 minit kut ..

Balik sangkut lama dekat trafik light Tanjung Lumpur sebab abam polis tu la .. 4 kali hijau tak bergerak .. Si Bella dah mintak mintak Pizza 5 ringgit .. Layankan .. Walaupun i pau dia tak sampai 8 ringgit .. Member siap plan pau i sampai 10 ringgit .. Musibat !! Hahhahaa !!

Dah lepas trafik light tu , singgah Mega .. Lols , rupanya pizza 5 ringgit tu take away je .. Malas i nak take away .. Alang alang i nak ganti balik duit Bella , marilah duduk makan sambil berehat sebelum i bunuh orang yakni Bella tu sebab i penat .. Sesambil duduk tu yang Bella suh update blog , i mintak la gambar .. Kata dia nanti dia hantar semua gambar sekali dengan gambar anjing ..

I macam blur , datang mana pulak anjing ?? Jenuh kut memikir , akhirnya pikap jugak .. Woi kambing la setan kambing .. Ala bangang !! Tak memasal i yang sedia kepala kaki ni lagi cramp perut menggelupur gelakkan Bella ..

Bodoh la kau !! Makanan sampai makan makan pastu balik la .. Sebab nak hujan kut .. Kut lah kan .. Thanks Bella menemankan i berurusan di Pantai Sepat tadi .. Ahak , meh i belanja gambar sekeping dua :P

Pengacau keamanan !!!!
I yang menghintung berat yang menaik  .. Koh koh !!
Yang Dari Sini Ke Sana
Atynaz

Tuesday, July 4, 2017

Suprise Birthday Nuha

Hello mello , plan untuk menseprais si Nuh ni sebenarnya on the spot .. Memandangkan sebelum tu dah cuti raya , i adalah malas nak meng-create group ws kerana disyaki akan menggangu mood raya bebudak ni nanti .. Hahaha !!

Jadinya on hari Isnin kelmarin i telah menyuruhi Dak Awa untuk meng-create group ws .. Pepandai je member tu taruh nama #birthdaybudakselenge .. Nasib kau lah Nuh ooiii .. Hee !!

Antara ahli jemaah yang terlibat adalah , Lin K , Iqa Ice , Weenthor , Iqa Qari , Emilion , Dak Gee , Dak Awa , Tuan Tanah and opkos la birthday girl kan .. Mari lah pergi kepada kronologi cerita semalam ..

Pagi semalam , i dah cuak sebab tak nampak motor si Nuh .. Ini tak boleh jadi ni , rosak rancangan kita kata i dalam hati .. Memandangkan semalan kelas Project and i satu team dengan Nuh .. I paksa je dia datang walhal member sakit hati kepala kut semalam .. Tapi berkat i suka mengarah / mentel / bossy datang jugak dia walaupun lewat 2 jam .. Hahahahahhaa !!

Memula dia datang i dah serba salah sebab i paksa dia datang , maunya tak muka ketat je si Nuh tu dalam kelas .. Lama sikit baru ok t_t .. Lepastukan , i syak dia tanak datang sebab tanak orang celebrate birthday dia tapi nampak la dia berkoyok tampal bagai .. Ok dia tak sihat tu kata i dalam hati kesian dia , tapi caner dah birthday kau hahahah ..

Then dia nak terus balik , tapi tiba-tiba ubah plan nak ke Ecm sebab ada orang kirim makanan .. Fuhh , ok boleh proceed on seprais camni .. Berialah aku watsap bebudak tu sampai si Nuh ni jadi pelik .. Apahal kau kata dia .. Jenuh kaver weii !!

Nak dijadikan cerita sebab kan tak plan , memang berterabur la .. Si Weenthor , Emilion dan Iqa Qari boleh pulak pergi Adif .. Lin K dengan Iqa Ice makan dekat D'osiss .. I , Nuh , Dak Awa and Dak Gee masuk Ecm .. Ahh sudah !! Bebudak ni bukan paham erti berlakon .. Kalau i dah halau tu i halau suruh berkumpul setempat tanak bagi nampak kantoi .. Salah i jugak la sebab tak bagi proper instruction .. :P

Sudahnya , sebab si Nuh ni nak balik Poli i ikutla sebab dia mengaku dia nak lari balik .. so sempatla Weenthor , Emilion dan Iqa Qari pi Ecm .. Ok settle satu masalah timbui masalah lain .. Nak makan mana seh ?? Sushi bebudak berlima ni tak makan , pastu pening .. End up pergi Ayam Penyet .. Kah !!

Dah setting elok si Nuh mengadap dalam dengan si Dak Awa and Dak Gee , i larik pegi jumpa bebudak tu kat sebelah Parkson nak bawakkan kek .. Plan menjadi .. So happy birthday Nuh .. Walaupun i rasa u boleh agak tapi i pedulik apa kan .. Janji seprais .. Hahahahahahh !!

Potong kek apa semua , makan settle then karoke Dak Awa payung .. 2 jam jugakla karoke kt K Voice tu .. Balik si Dak Gee meroyan nak buat show ala Bollywood ... Alah tiber .. !!

Akhir kalam sebelum i belanja gambar , i nak ucapkan terima kasih jugak untuk anak anak ayam yg setia melayan keranah i yang rajin menseprais orang ni and HAPPY BIRTHDAY DAK NUH , Memuaaaaaaaaaaah !!


 Belakang : Weenthor , Lin K , Emilion
Tengah : Iqa Qari , Birthday Girl , Tuan Tanah
Depan : Dak Gee , Iqa Ice dan Dak Awa

#tilljannah
#tiber
#friendshipgoals #friendshipzone
#siswazahtabah #siswazahberjaya #perempuan #fuhh #loveamir

Yang Suka Seprais
Atynaz

Selamat Hari Lahir Nuha

Hello mello , dear Nuha @ Nuh @Selenge .. Happy Birthday yang ke 2.0 adinda oii , hahaha mesti rindu dekat kau nanti bila dah grad #tiber .
.
Kita start kenal mula mula masuk poli , Kahkah , start rapat masa sem 2 nak masuk 3 menuju ke 4 sampai la 5 (semoga sampai bila-bila la ukhwah ni ya ) .. Kahkah , kitorang dua ni more like love hate love hate friendship la .. Manjang je gaduh sebab si Nuha #takcarasokmo .. Tu yang i geram !!
 
Rajin deni buat kerja sebab dia tau i malas !! Kahkah , kwaja an ? Thanks beb , Al-hamdulillah i tak salah pilih kau sebaga bff dunia .. Me friend you always #tillPmku
 
Kenangan dengan Nuh ? Pegi trip dengan dedepa dari Gambang , bbq Beserah , kalau boleh hari-hari nak makan Sushi #chukaidako , pergi Melaka dan signal kereta ( ini win teruk hahahahah ) .. Lagi ? dia banyak gila belanja i kadang sampai naik segan pun ya .. Ahh feel so blessed la to be friend with this girl .. 
 
Kita ada banyak kenangan in between 2 ( nak masuk 3) tahun ni .. Dan i hargai setiap detik tanpa dan dengan you !!

Semoga jadi anak yang solehah , kawan yang baik , kakak / adik yang baik , cemerlang dalam segala bidang yang kau ambik , i doakan kau sentiasa berjaya .. Jangan simpan apa apa dalam hati tau .. Biasalah i kan kaki meroyan.. #gesekhidung..
 
- Sila kawin cecepat ! Tasabar nak ada anak buah .. Hahaha -
 
Selamat Hari Lahir,
Selamat Hari Lahir,
Selamat Hari Lahir Nuha
Selamat Hari Lahir...

Allah selamatkan kamu,
Allah selamatkan kamu,
Allah selamatkan Nuha
Allah selamatkan kamu..
 
 
 
Yang Wish
Atynaz
 
 
 
 
 

Happy Birthday Elan

Hello mello , dear Elan  .. Happy Birthday yang ke 2K+ kekanda oiii , hahaha rindu pulak dekat kau .. 
 
Kita start kenal mula mula masuk 1 rk , i ingat kau datang dari jauh rupanya kampung sebelah sekolah je  .. Tapi semua tu salaahhhh !!

Kahkah , start rapat sebab tadek orang nak layan i kan ( semoga sampai bila-bila la ukhwah ni ya ) .. Kahkah , kitorang dua ni more like love hate love hate friendship gitu .. I menyampah je selalu dengan Elan ni .. Luls !!
 
Kenangan dengan ELan ? Pegi trip Ipoh semata nak makan pastu beli beg .. Dah beli beg meroyan nak pergi funfair lepastu meraban je sebab pening naik benda alah pepusing tu .. Kahkah !! Lagi ? Pesta pantun Smkak and pegi seminar dekat Uitm Tapah Road 2 hari pastu balik meroyan sebab basah .. Eh banyak la kenangan dengan deni malas la nak throwback .. :P
 
Semoga jadi anak yang soleh , kawan yang baik , abang / adik yang baik , cemerlang dalam segala bidang yang kau ambik , i doakan kau sentiasa berjaya .. Jangan simpan apa apa dalam hati tau .. Biasalah i kan kaki meroyan.. #gesekhidung..

- Sila kawin cecepat ! Tasabar nak ada anak buah .. Hahaha - 
 
Selamat Hari Lahir,
Selamat Hari Lahir,
Selamat Hari Lahir Elan
Selamat Hari Lahir...

Allah selamatkan kamu,
Allah selamatkan kamu,
Allah selamatkan Elan
Allah selamatkan kamu.. 
 
Yang Wish
Atynaz
 

Friday, June 23, 2017

Iftar Padang Kuantan 2k17


Hello mello , mood update blog sebenarnya dah lama kelaut dalam .. Tapi demi sejenis ingatan yang dinamakan kenangan I gigih la update .. Hahaha !! 


Seperti semua sedia maklum tiba-tiba ayat skema keluar tahun 2017 ni  merupakan tahun akhir I di Pmku ( berbaki 1 sem = Latihan Industri = Bila nak kawin ?? ) kalau I tak repeat la mintak simpang kan .. So , terkeluarlah rancangan nak berbuka bersama sama classmate .

Yang berbunyi nak berbuka bersama sama berjemaah adalah Haryatie Ahmad Taib dan Bella Bedak @ Puan Pengerusi Padang  .. Mintak buat hari Sabtu pon susah tapi memasing bizi jaga anak tekak sendiri so tunda la sampai ke hari Ahad .. Walaupun I malas Ya Rabbi nak keluar , demi kenangan tahun akhir moh la kita .. Mbahahahahha !!

Tibala kita di hari Ahad yang damai walaupun coca mendung  .. I bangkit tidur bangkit tidur nak menyampai ke pukul 5:30 petang tu .. Sempat tengok Running Man pastu shoot pegi Padang .. Sesampai je I sana call terus Ayang Shepah .. Ngam sekali dia dah sampai ..

Pilih spot nak duduk , sudahnya I tenung Ayang Shepah dia tenung I balik .. Jam dah pukul 6 lebih .. Orang makin ramai chop space memasing .. Krik krik dikesan !! Ayang Shepah suruh I duduk jauh jauh semata suh jaga tempat .. 

Memang takla , orang lain semua riuh I krik sensorang !! Mujur tak lama si Fatin dengan Roxina dan Aidadidu and Along pon sampai .. Pon I still kena duduk jauh .. Diskriminasi sangat kan !! Pastu barula Si Ween , Iqa , Emy , Bella and Yatiepu ( and bf dia si Zapp ) sampai .. 

Geram je aku !! Dahla duduk dekat pastu si Bella kan Pengerusi , boleh pulak diorang paling lambat .. Alasan , Grab stuck dalam jam .. Ahh sudahlah !! Bukan I tak pesan gerak awal walaupun contohnya  rumah ko dudul tu sejengkal je dari padang kalau dah namanya Kuantan jem tetap la jem .. Hahha !!

Pastu Bang Amar dengan Daddy sampai .. Tak lama Kid dengan gf dia sampai .. So tambah tolak adalah dalam 16 orang .. Tak sesia I didiskriminasi duduk jejauh dek Ayang Syepah untuk chop tempat .. :P

So tunggula azan untuk berbuka .. I entah kenapa tu hari tamaknya bukan main .. Selalu beli nasi kerabu + air mangga gelas besau je , tapi tu hari tetiba ada extra sotong sumbat seketul , pedal + peha ayam bakar .. Pastu balik sempat singgah Boat Noodles Ecm buat lawatan rasmi .. Macam manalah nak kuruskan ?? Umm !!

Lagi ?? Terima kasih pada yang sudi hadir .. Duit boleh kita cari tapi kenangan tak kut .. Dah jangan sedih sedih meh I belanja sekeping je gambar ..Hehe !!


p/s : Selamat Hari Raya in advanced .. Mana yang i terbuat silap , termakan , terminum , terambil , terjahat harap dapat dimaafkan lah ye  .. Sama samalah kita ya .. #peace

Yang Berbuka Di Padang
Atynaz



Tuesday, May 23, 2017

Halal Dim Sum At Greentown Dimsum Cafe Ipoh

Hello mello , akhirnya tercapai jugak haserat i nak memergi memakan Dim Sum Halal kat Ipoh macamlah kat Kuantan tak ada dua hari eh ke tiga hari lepas sekarang baru nak cerita sebab alang - alang i merempan ke Ipoh ..

Lokasi ? No 10, Persiaran Greentown 4, Pusat Perdagangan Greentown, 30450 Menglembu, Perak, Malaysia .. Boleh waze / maps terus .. Landmark lain , err Dataran Majlis Bandaraya Ipoh @ Dataran Mbi .. Tak susah meh nak cari , yang susahnya nak cari parking la .. Hahaha !!

Untuk first visit , i tatau nak order apa sebab malas nak google tapi dalam dok telek -telek menu tu teringat la dekat Fried radish cake ini ..Mari order .. 
Rasa dia ? Err , boleh tahan la sedap .. Cumanya taugeh dia , banyak seperti gambar diatas .. Hehehe .. Jenuh i nak perabih taugeh .. Camner eh nak explain rasa dia , emm macam kuey tiaw goreng kut .. Haa lebih kurang ..

Then ambik dim sum dalam bentuk set sebab nak jimat masa kaver kaver diri tu tak reti nak order apa senanya ahaha. Auu , then add on mushrom dim  sum tu .. Rasa ? Rasa dim sum la kan .. Boleh tahan la jugak ..


 Sistem dia sistem tulis , oh ya sila reserved kalau rasa perlu .. Bukan apa , cafe ni kecik aja .. Buatnya full house , penaya ja mai jauh-jauh .. Tak gitu ? Hehehe
,

Gambar ini , gambar order list kitorang .. Pepandailah korang nanti nak order sebab i lupa snap buku menu dia padahalkan malas , ampunlah .. Oh ya , ada jugak order nasi goreng bbq and wantan / dim sum mee sup like that la .. I lupa sebab matlamat i memang dim sum je .. Untuk air , i order jus markisa and dua teh ais lemon .. Air dia sekali sedut dah habis ok tipu , dua tiga kali sedut ya .. Hhaha

Makan dah makan , minum pun dah minum .. Tibalah masa nak membayar .. I lupa resit kat mana .. Tapi total damaged seingat i around Rm63++ la jugak .. Quite pricey , but still sekali sekala boleh la boleh percaya ke i punya sekali sekala ? o.o kan belanja besar begini .. Heee !! Tapi , kalau awak disana nak belanja i .. I seribu kali sudi .. Ajak la i makan .. :P

Yang suka Makan 
Atynaz 
 
P/s : Matilah part ending cenggitu je .. Hahahahahhaha !!

Wednesday, May 10, 2017

Happy Birthday Cik Pah

Hello mello , dear Ayang Gawang @ Kak Pah .. Happy Birthday yang ke 2K+ kekanda oiii , hahaha rindu pulak dekat kau ..

Kita start kenal mula mula masuk poli , i ingat kau  Datin sesat a.k.a Lecturer .. Tapi semua tu salaahhhh !! Kahkah , start rapat masa sem 2 nak masuk 3 menuju ke 4 (semoga sampai bila-bila la ukhwah ni ya ) .. Kahkah , kitorang dua ni more like love hate love hate friendship gitu .. Kelas tak ? Hahaha ..

Main refference i , walaupun dia jarang la bekap !! Kahkah , kwaja an ? Ajak lepak kemain laagi malas ( membe ongtue gitula ) lepastu ungkit i tanak belanja .. Wajaq kau kak :P ..

Kenangan dengan Kak Pah ? Pegi trip dengan dedepa dari Gambang sampai last trip Berkelah , ukur pantai demi event kelas , uruskan sembelih and hal hal pengurusan ( sebab i suka mengekor orang politik mcm Yb Dato Sri Sharifah kita ni ) gitu ..

Kadang kadang dia matang tapi jangan buat dia marah #taktegursetahun  karang , kadang kadang dia boleh go dengan i punya lawak , kadang tu dia mcm bongok pun ya .. Thats my Ayang Gawang :P

Kita ada banyak kenangan in between 2 ( nak masuk 3) tahun ni .. Tapi i hargai setiap detik tanpa dan dengan you !!

Semoga jadi anak yang solehah , kawan yang baik , kakak yang baik , cemerlang dalam segala bidang yang kau ambik , i doakan kau sentiasa berjaya .. Jangan simpan apa apa dalam hati tau .. Biasalah i kan kaki meroyan.. #gesekhidung..

- Sila kawin cecepat ! Tasabar nak ada anak buah .. Hahaha -

Selamat Hari Lahir,
Selamat Hari Lahir,
Selamat Hari Lahir Kak Pah
Selamat Hari Lahir...

Allah selamatkan kamu,
Allah selamatkan kamu,
Allah selamatkan Kak Pah
Allah selamatkan kamu.. 
 



Yang Wish
Atynaz 



p/s : Kepada Dhf4 B yang baca ni , Sem 5 Kak Pah Class Rep baru .. Lantakla .. Hahahaha !!!

Sunday, April 2, 2017

Lunch at D'Pondok Kuantan

Hello mello , kedai D'Pondok ni sebenarnya diperkenalkan oleh Dak Emma tak silap masa i sem 2 sebab beliaukan ex-Methodist girl school sebelah tu .. So kira port Dak Emma ni dedulu sebelum dia kertu macam sekarang la kut .. Hahahah :P

Lepastu memang tak ada kunjung balas sebab i pun lupa pasal restoran ni .. Sampailah Uber menibakan diri di Kuantan .. Si Nuh ni kebetulan mengidam makan siput sedut yang sampai kesudah dia tak dapat makan tu so termasuk la semula restoran D'Pondok ni dalam list makan makan i .. I and the geng pun haruslah tumpang sekaki la .. Makan kutt , mana boleh buat tolak xD

Dari poli tu tadelah jauh mana , lintas jalan belok kanan .. Walaupun begitu sebab lapar punya pasal maka kita kena naik la Uber sebab takut pengsan ditengah jalan sapa nak angkat  padahal i yang malas nak jalan .. Yelah lapar kut hahaha karang ..

Dah kenyang nanti baru la balik jalan kaki sesambil ushar kedai kedai orang sebelum ini jarang jarang berlaku sebenarnya balik poli sebab dah makan macam apa je tadi so kita kena bersenam katanya .. Gigih bukan ?

Ada banyakkk gila pilihan lauk , sampai i kadang bertawaf la dekat area makanan tu sebab i pun tak tahu nak makan apa .. Kahkah !! Sudahnya tiap kali singgah D'Pondok ini la lauk yang i ambik :P




Yes i basicnya memang ambik masak lemak daging salai sebab i suka daging salai dan sambal tempoyak tiap kali i singgah sini + lauk lauk yang i rasa berkenan .. Untuk harga , pada i standart la dekat bandar Kuantan yang serba serbi mahal ni dan masih boleh consider murah la kan sebab i makan selalu nasi tak habis .. t_t

Price range untuk ketiga-tiga gambar makanan i  ni dalam Rm9-Rm15 sahaja .. Owner D'Pondok ni pun baik jugak .. Kadang sebut ja kami student Poli terus bagi diskaun .. Murah rezeki tuan :D ..

Selalu makan sini dengan Nuh , Iqa , Linda , Wawa dengan Gee .. Kadang Ween dengan Iqaqari join .. Lauk kampung wei , payah nak tolak .. Hehehe .. Ambience pun ok dan kitorang selalu bernasib baik sebab x clash dengan orang lain yang nak lunch jugak .. Masuk je terus dapat seat .. Yeay !!

Restoran D’Pondok ni beroperasi di Jalan Tun Ismail 6, Kuantan ( Landamark dia Paparich Kuantan tak pun Megamall ) dan dibuka setiap hari kecuali Ahad bermula jam 7 pagi hingga 5 petang untuk nasi campur sebelum dikuti masakan barat hingga jam 12 tengah malam. Moh ler mekeme kita makan ya ..

 
Ko tengok , mana tak i bertawaf keliling tempat lauk ni .. Kejap kang rasa nak makan ayam bakar , eh nampak pulak masak lemak telur itik , aduh ikan bakar pun sedap , eh nampak pais patin la .. Sudahnya , i  ambik daging salai masak lemak sebab i suka daging salai .. #hatitaktetap

*Yang kiri tu la owner D'Pondok ni ..Encik Abd Majid
Sumber gambar dari pautan :
Harian Metro

Yang suka Makan 
Atynaz 

P/s : Ini bukan review , i sekadar berkongsi kut kut kalau datang Kuantan pastu blur nak makan lunch dekat mana .. Kohkoh :P